Noodvoertuig op waterstof (video)

General Motors heeft een autonoom rijdend voertuig op waterstof-cellen ontwikkeld dat kan worden ingezet bij natuurrampen, ingewikkelde logistieke activiteiten of militaire operaties.

Het vrachtplatform heet Silent Utility Rover Universal Superstructure (Surus) en wordt deze week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van Amerikaanse legerautoriteiten.

Surus is uitgerust met het door GM ontwikkelde waterstofcellensysteem Hydrotec, dat momenteel zo’n 650 kilometer bereik per oplaadbeurt biedt. Een vervoermiddel op waterstof is een elektrisch vervoermiddel dat waterstof (H2) gebruikt als energiebron in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O) waarbij elektriciteit geproduceerd wordt die de elektromotor aandrijft. De enige restproducten zijn waterdamp en warmte.

Kleine tanks

Een waterstof tank is vele malen kleiner en lichter dan de batterijen van een ‘gewoon’ elektrisch vervoermiddel. Dit is vooral voordelig voor grote vervoermiddelen, zoals vrachtwagens, waarvan het laadvermogen anders voor bijna de helft ‘opgaat’ aan het verplaatsen van de batterijen voor de eigen voortstuwing.

  

Surus kan autonoom opereren, waarbij GM vooral denkt aan het achter elkaar rijden van een aantal Surussen. General Motors kijkt naar verdere toepassingen van de Surus zoals voor vrachtwagens voor utiliteitsbedrijven, voertuigen voor specifieke militaire doeleinden, mobiele energieopwekking in noodsituaties maar ook voor light en medium-trucks.