Bart Jacobs op 1 in Cybersecurity top 50

Onderzoekplatform Follow the Money heeft een lijst samengesteld van de vijftig invloedrijkste cybersecurity-specialisten van ons land. Op één staat hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

‘Jacobs roert zich al in het debat sinds de kwetsbaarheid van pincodes in het nieuws kwam (2001). Daarna onderzocht hij als onafhankelijk deskundige zowat elke security breach die Nederland trof: van de te kraken stemcomputers en chipkaarten, tot lekkende databases. Elke keer wist de Nijmeegse wetenschapper de vinger op de zere plek te leggen’, aldus de onderzoeksite .

Jacobs had wel een vermoeden dat hij in de top 5 zou zitten. "Ik bemoei me al jaren met de grote onderwerpen. Pinpassen die je kon kraken, stemmachines die niet deugden, een lekke OV-chipkaart, gehackte autosleutels, maar ook de hele discussie rond Snowden. De media weten me al sinds begin deze eeuw te vinden."

Meer geld nodig

Hoewel de maatschappij tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, wel weet dat computersecurity je plannen kunnen maken of breken, wordt er volgens Jabobs nog steeds onvoldoende in kennis over security geïnvesteerd. "Ik val niet echt om van het bedrag dat het kabinet vrijmaakt, waarbij er van die 26 miljoen ook nog eens geen cent naar onderwijs en onderzoek gaat. Duitsland en Engeland investeren veel meer, nadrukkelijk ook in kennis. Ik merk het in mijn academische omgeving dat mensen uitnodigingen krijgen om in die landen te komen werken. Dat is voor Nederland echt een probleem, zeker op de langere termijn."

Bekijk hier de top-50

Lees hier het interview met Bart Jacobs