Voldoende handtekeningen voor referendum over ‘aftapwet’

De vijf Amsterdamse studenten die een handtekeningenactie op touw zetten om een referendum over de ‘aftapwet’ af te dwingen, zijn geslaagd in hun opzet: de benodigde 300 000 handtekeningen zijn binnen. Dit mede dankzij een item van een kwartier in het televisieprogramma Zondag met Lubach.

Officieel heet de wet Wiv: de Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (Wiv). De inhoud: de veiligheidsdiensten mogen vanaf 1 januari 2018 grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. Dit is om Nederland tegen terrorisme te beschermen, maar de beperkingen door de diensten zijn bijna nihil. Ze mogen op grote schaal online communicatie en informatie verwerven, van alle burgers. Ze kunnen toegang krijgen tot databases van bedrijven en instanties en mogen alle geautomatiseerde apparaten hacken (telefoon, computer, smart-TV en pacemaker…). Al deze informatie mogen ze bovendien gedurende dertig jaar bewaren in een geheime DNA-databank (waar iedere burger in terecht kan komen) en delen met buitenlandse inlichtingendiensten, zelfs zonder voorafgaande analyse.

Vanwege het ongerichte karakter van de omstreden wet wordt ook vaak gesproken van de sleepnetwet, of sleepwet. Maar de kans is nu dus groot dat er binnenkort een referendum wordt georganiseerd.