EO

En nú wordt het gevaarlijk op zee

09 oktober 2017 om 14:33 uur - Delft

TU Delft onderzoeker Peter Naaijen heeft een ‘golvenradar’ ontwikkeld waarmee zeelui kunnen zien of er de komende vijf minuten gevaarlijke golven in de buurt zijn en hoe het schip daarop zal reageren.


"Tot op zekere hoogte zijn golfcondities op zee nu ook al voorspelbaar", zegt Naaijen, "alleen zijn die voorspellingen niet zo specifiek. Je hebt er dus niet veel aan. Mijn golfradar-technologie kan echter 2,5 minuut van tevoren voorspellen hoe hoog de golven rondom een schip zullen zijn."


De meeste schepen beschikken al over alle benodigde hardware. "We gebruiken de navigatieradar van het schip zelf. Op dit moment geeft die aan waar andere boten zijn en waar de kust precies is, maar eigenlijk ontvangt hij nog veel meer informatie, namelijk waar alle golven zich bevinden, Deze informatie wordt nu echter weggefilterd."


Naaijen en zijn team tappen die ruwe radardata juist af, om ze met algoritmes te analyseren.

 

Minder ongelukken en downtime

Met deze kennis kunnen ongelukken in de offshore-industrie worden verminderd: helikopters crashen niet meer op schepen omdat het dek onverwachts dichterbij komt. Ook kunnen zware lasten voortaan van het ene op het andere schip gezet worden zonder te botsen en schade te veroorzaken. Daarnaast hoeven installateurs van windmolens niet meer te wachten tot de zee weer rustig is en al helemaal niet meer terug te varen naar de kust.


Het is altijd mogelijk om een moment te vinden dat het even rustig is, ook in slecht weer. Dit beperkt downtime en zorgt dat schepen niet meer onverrichter zake uitvaren.

 

Next Ocean

Inmiddels is Naaijen met een oud-studiegenoot het bedrijf Next Ocean gestart en heeft hij van technologiestichting STW subsidie ontvangen om de golvenradar-app daadwerkelijk te ontwikkelen. "Partijen uit de industrie, zoals Boskalis en Allseas, hebben me aangemoedigd om mijn onderzoek te vertalen naar een product, omdat daar in de offshore-wereld veel vraag naar is." De eerste afnemer is het bedrijf Allseas.
 

Gerelateerd nieuws

Veilig en gezond werken in oppervlaktebehandelend Nederland

Veilig en gezond werken in oppervlaktebehandelend Nederland

Bedrijven in de oppervlaktebehandelende industrie gebruiken diverse technieken en processen. Regelmatig komen daar gevaarlijke stoffen bij kijken. Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (Vereniging ION)…

Roll, sway, twist & fly: het filmhuis wordt 4D (video)

Roll, sway, twist & fly: het filmhuis wordt 4D (video)

Zuid-Korea, Amerika en Parijs hebben het al lang, maar nu bereikt de nieuwste filmsensatie ook ons kikkerlandje. De wind in je haren, de geur van gras in je neus en een stoel die meebeweegt met de beelden op het doek: 4D…

Markt voor robotica groeit enorm

Markt voor robotica groeit enorm

Met een verwachte gemiddelde groei van 20 tot 25% in de periode 2018 tot 2020 is de voorspelling voor de verkoop van robots voor professioneel gebruik zeer positief. Dat blijkt uit een rapport van de International…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Modlight Illumix - Perfecte belichting in daglichtkwaliteit

Met de Modlight Illumix machine led lampen zorgt Murrelektronik voor een optimale belichting van machines en...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 oktober 2017, Leusden

Praktische handvatten CE en de verlichtingsindustrie

Een workshop over CE. Regels en verplichtingen en normen. Praktische handvatten om tot je wettelijk...

24 oktober 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

25 oktober 2017, Eindhoven

Data Mining & Business Analytics

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van Data Mining methoden - vierdaagse...

Meer agendapunten »