EO

En nú wordt het gevaarlijk op zee

09 oktober 2017 om 14:33 uur - Delft

TU Delft onderzoeker Peter Naaijen heeft een ‘golvenradar’ ontwikkeld waarmee zeelui kunnen zien of er de komende vijf minuten gevaarlijke golven in de buurt zijn en hoe het schip daarop zal reageren.


"Tot op zekere hoogte zijn golfcondities op zee nu ook al voorspelbaar", zegt Naaijen, "alleen zijn die voorspellingen niet zo specifiek. Je hebt er dus niet veel aan. Mijn golfradar-technologie kan echter 2,5 minuut van tevoren voorspellen hoe hoog de golven rondom een schip zullen zijn."


De meeste schepen beschikken al over alle benodigde hardware. "We gebruiken de navigatieradar van het schip zelf. Op dit moment geeft die aan waar andere boten zijn en waar de kust precies is, maar eigenlijk ontvangt hij nog veel meer informatie, namelijk waar alle golven zich bevinden, Deze informatie wordt nu echter weggefilterd."


Naaijen en zijn team tappen die ruwe radardata juist af, om ze met algoritmes te analyseren.

 

Minder ongelukken en downtime

Met deze kennis kunnen ongelukken in de offshore-industrie worden verminderd: helikopters crashen niet meer op schepen omdat het dek onverwachts dichterbij komt. Ook kunnen zware lasten voortaan van het ene op het andere schip gezet worden zonder te botsen en schade te veroorzaken. Daarnaast hoeven installateurs van windmolens niet meer te wachten tot de zee weer rustig is en al helemaal niet meer terug te varen naar de kust.


Het is altijd mogelijk om een moment te vinden dat het even rustig is, ook in slecht weer. Dit beperkt downtime en zorgt dat schepen niet meer onverrichter zake uitvaren.

 

Next Ocean

Inmiddels is Naaijen met een oud-studiegenoot het bedrijf Next Ocean gestart en heeft hij van technologiestichting STW subsidie ontvangen om de golvenradar-app daadwerkelijk te ontwikkelen. "Partijen uit de industrie, zoals Boskalis en Allseas, hebben me aangemoedigd om mijn onderzoek te vertalen naar een product, omdat daar in de offshore-wereld veel vraag naar is." De eerste afnemer is het bedrijf Allseas.
 

Gerelateerd nieuws

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk van de TU Delft dynamische computermodellen en schaatsen die de slag live kunnen meten. Dit moet leiden tot real-time visuele feedback…

Op weg naar lichte robotpakken

Op weg naar lichte robotpakken (video)

Robots die mensen helpen bij het bewegen, ontwikkelen zich van starre exoskeletten naar flexibele pakken met een slimme aansturing. Dat verwacht professor Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. Hij leidt het…

Ruim 12.500 extra banen dankzij buitenlandse investeringen

Ruim 12.500 extra banen dankzij buitenlandse investeringen

357 buitenlandse bedrijven als Netflix, Merck Performance Materials en Jellice zorgden afgelopen jaar voor 12.686 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,67 miljard euro aan investeringen in onze…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »