IJzer en staal nu CO2-arm te produceren

Het Nederlandse energieonderzoekscentrum ECN demonstreert in het Europese Stepwiseproject voor het eerst haar Sorption-Enhanced Water-Gas Shift (SEWGS)-technologie. Deze CO2-afvangtechnologie zorgt ervoor dat de koolstofuitstoot in de ijzer- en staalindustrie flink omlaag kan.

IJzer en staal zijn verantwoordelijk voor 6% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Daar een omschakeling naar duurzaam geproduceerde energie voor de staalsector op korte termijn niet mogelijk is, is het voor deze industrie noodzakelijk om CO2 af te vangen en op te slaan.

Met de Sorption Enhanced Water Gas Shift (SEWGS)-technologiekan CO2 worden afgevangen met 50%minder energiegebruik en 25% lagere kosten. In de komende twee jaar zullen er verschillende campagnes lopen om de technologie in een nieuwe industriële omgeving in Zweden te bewijzen.

Gigatonnen CO2-uitstoot besparen

De Stepwise-faciliteit bestaat uit twee nieuwe gebouwen die compressoren en reactoren bevatten. Ook is er een 640 meter lange gasleiding gebouwd van de hoogoven van projectpartner SSAB, de grootste staalproducent in Scandinavië, naar partner Swerea Mefos, de exploitant van de faciliteit.

Klei

De reactorvaten zijn gevuld met kleiachtig materiaal dat de CO2 afvangt. Tijdens de pilot gaat de installatie 14 ton CO2 per dag afvangen. "Het doel van de pilot is om aan te tonen dat het energieverbruik bij onze techniek vele malen lager is dan bij concurrerende technieken. Als je dit wereldwijd toepast kun je gigatonnen aan CO2-uitstoot besparen", zegt Paul Cobden van ECN.

Projectpartners

Het project wordt gefinancierd door het EU Horizon 2020 onderzoeksprogramma. Stepwise is gecoördineerd door ECN. Andere partners zijn Universitatea Babeş-Bolyai, Johnson Matthey PLC., SSAB, Swerea MEFOS, Politecnico di Milano, Kisuma Chemicals BV, Amec Foster Wheeler Italiana Srl en Tata Steel Consulting.

Volgende stappen

Site-bezoeken kunnen worden geregeld voor geïnteresseerde industriële partijen, ook om te bespreken hoe deze technologie en faciliteiten kunnen worden gebruikt om waarde te creëren in hun eigen processen. Nu is de tijd om de volgende stappen te bespreken in de transitie naar het commercialiseren van de technologie.