Elektrotechniek en werktuigbouwkunde nog steeds topstudies

Pas afgestudeerde HBO-studenten elektrotechniek en werktuigbouwkunde hebben 77% kans op een baan, waarvan respectievelijk 89 en 93% op HBO-niveau. Ze verdienen dan dik 2500 euro. Daarmee zijn de opleidingen nog steeds goed voor slimme bèta’s op zoek naar baangarantie.

Dit blijkt uit de Keuzegids HBO 2018.

Van de opleidingen Elektrotechniek worden de volgende het hoogst aangeslagen:

  1. Avans in Den Bosch (88 pt)
  2. Hanzehogeschool in Assen (84 pt)
  3. Windesheim in Zwolle (84 pt)
  4. NHL in Leeuwarden (84 pt)
  5. HR in Rotterdam (78 pt)

Mechatronica-opleiding Fontys in Venlo krijgt 84 punten.

De best scorende opleidingen werktuigbouwkunde zijn:

  1. Avans in Den Bosch (76 pt)
  2. Windesheim in Zwolle (72 pt)
  3. Hanzehogeschool in Groningen (68 pt)

Op Engineering scoort HZ Vlissingen het hoogst, met 74 punten.

Top-opleidingen Elektrotechniek

Bij de opleidingen elektrotechniek spatten de vonken er volgens de Keuzegids van af. Zowel studenten als experts zijn vol complimenten. Vijf van de dertien beoordeelde bachelors mogen zich een topopleiding noemen. Deze studenten zijn over alle aspecten enthousiast. De inhoud en toetsing zijn bijvoorbeeld van uitstekende kwaliteit. Het niveau van de stof is precies hoog genoeg en de studenten vinden het onderwijs stimulerend. Ook steken zij de loftrompet over hun deskundige docenten, die bovendien ook uitstekende begeleiding bieden.

De studenten van de overige opleidingen Elektrotechniek zijn lang niet zo lyrisch, maar zeker ook niet ontevreden. Ze vinden het vaardigheidsonderwijs sterk en leren analytisch denken en publicaties op een kritische manier lezen. Voor de rest klinkt er hier en daar wel wat gemopper: in Arnhem, Delft en Eindhoven zouden de faciliteiten zoals de werkplekken voor zelfstudie wat beter kunnen, en in Enschede en Eindhoven is de lesstof niet altijd even inspirerend.

Opleidingen Werktuigbouwkunde

De experts zijn vrij eenduidig over de bachelors werktuigbouwkunde: ze voldoen allemaal, maar alleen Leeuwarden krijgt een extra complimentje voor het lesprogramma, de docenten en de kwaliteitszorg. De studenten zijn minder eenduidig. Den Bosch scoort het beste. Studenten daar zijn het meest positief over de studiefaciliteiten, zoals de digitale leeromgeving.

Een vijftal andere opleidingen haalt ook heel behoorlijke scores. Studenten van deze opleidingen zijn blij met de manier waarop ze getoetst en beoordeeld worden. De toetsvragen sluiten goed aan bij de lesstof en er is een goede verdeling tussen kennisvragen en inzichtsvragen. Ook vinden de studenten dat ze goed begeleid worden. Hun docenten zijn bereikbaar en betrokken.

Bij een aantal andere hogescholen hebben de studenten wat klachten. Ze zijn niet zo tevreden over hun docenten. Hun didactische vaardigheden kunnen beter en ook de feedback die docenten geven is niet altijd bevredigend. In Rotterdam, Delft en Eindhoven is de kritiek het sterkst. Hier zijn de studenten ook niet erg blij met de lesinhoud. Ze zien niet altijd samenhang in het lesprogramma ne vinden het onderwijs niet zo inspirerend. Ook het vaardighedenonderwijs is niet denderend. Er zou meer aandacht mogen komen voor het onderbouwen van conclusies. In Eindhoven kan er daarnaast nog heel wat verbeterd worden aan de faciliteiten, zoals de digitale leeromgeving.