Bijna 250 miljoen euro extra voor scale-ups en startups

Het ministerie van Economische Zaken stelt samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) 100 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar voor scale-ups. Naar verwachting gaan marktpartijen nog eens 100 miljoen euro investeren. Daarnaast komt er voor startups49,5 miljoen euro beschikbaar via de Seed Capital-regeling.

Minister Kamp, Economische Zaken: "Snelgroeiende bedrijven, hebben vaak moeite om voldoende financiering uit de markt te halen. Startups en scale-ups zijn veelal afhankelijk van risicokapitaal van externe investeerders. Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien. De producten en diensten die zij daarmee op de markt brengen, dragen bij aan de economische groei, de werkgelegenheid, de productiviteit en het innovatievermogen van Nederland."

De 49,5 miljoen aan extra Seed-budget is een stimulans voor startende ondernemingen in innovatieve sectoren als ICT, energie, zorg, agro en voeding. De helft van dit geld is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en de andere helft van private investeerders.

De fondsen die zijn gehonoreerd:

Het BlueSparrows MedTech Fund wordt deels ook gefinancierd vanuit het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport vanuit het FastTrack eHealth initiatief. Hiermee kan dit SEED-fonds investeren in startups die werken aan de opschaling van e-health producten en diensten. Doel is om digitale zorginnovaties te stimuleren die zelfredzaamheid van de patiënt vergroten.