Mens op afstand te identificeren door hartmeting

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit in Buffalo, hebben een systeem ontwikkeld dat gebruikers kan identificeren door het hart te meten. Het systeem werkt al op een afstand van 30 meter.

Het draadloze systeem is in eerste instantie bedoeld om wachtwoorden te vervangen bij deuren en computers. Op termijn kan het echter ook op afstand mensen scannen op vliegvelden en, wie weet, op straat.

De signaalsterkte van de radar is een stuk minder hoog dan die van wifi-routers, waardoor het systeem volgens de onderzoekers geen risico vormt voor de gezondheid. Niet alleen de hartslag wordt gemeten. Ook de geometrie, de vorm, de grootte en de bewegingskenmerken van het hart worden meegenomen. Volgens de onderzoekers zijn er geen twee mensen met identieke harten, en verandert iemands hart ook niet.

Het systeem heeft acht seconden nodig om het hart te scannen, waarna een monitor het voortdurend blijft checken. Dus als na het inloggen een andere gebruiker achter een computer plaatsneemt, registreert het systeem dit en kan hij de computer alsnog uitschakelen.