EO

Bomen ‘bespelen’ de synthesizer (video)

25 september 2017 om 14:35 uur

Als je een boom voorziet van sensoren, kun je de sapstroom meten, het dag- of seizoensritme, het vochtgehalte en de fotosynthese. Dat heeft kunstenaar Bert Barten omgezet in geluid. Onlangs vond een eerste concert plaats, van een ceder in Bergeijk. Daarbij bleek dat bomen een kennelijke voorkeur hebben voor minimal music.


Voor het concert plaatste Barten allerlei sensoren op de ceder. Die registeren elektrische impulsen die veroorzaakt worden door de fysiologische processen in de boom en zijn verbonden met een synthesizer waar de impulsen worden omgezet in muziek. Barten: "De impulsen komen van de boom, wij bepalen met de synthesizer het geluid. De boom is de componist, wij zijn de arrangeur."


Barten heeft ook een boom een groeiseizoen lang gemonitord, van april tot november. Die opnames zijn gecomprimeerd, zodat er een muziekstuk van anderhalf uur ontstond.


Frank Sterck van de universiteit in Wageningen hielp Barten op weg. "Als we straks opnames en muziek hebben van een grotere hoeveelheid bomen, op verschillende groeiplaatsen, in verschillende klimaatgebieden, en met verschillen in leeftijd en vitaliteit, kan het wetenschappelijk interessant kan worden. Misschien leren we met deze nieuwe samenwerking tussen wetenschappers, technici en kunstenaars om op een andere manier naar het fysiologisch functioneren van bomen en bossen te kijken."

 

Het concert

Beluister het concert ‘Talking Trees' hieronder. Hetbegint op ca. 3.30 min, na het interview met Bert Barten. Bij dit concert speelt de ceder waar de sensoren aan bevestigd zijn live. Daarnaast heeft Barten van diverse bomen verspreid over Europa het geluid opgenomen dat ook wordt afgespeeld.

 

Reacties (2)

Wat een onzinnige manier om geld weg te smijten.
EB, 26 september 2017 15:11
Geweldig om te zien hoe biologie, technologie en de Muze samenwerken en tot een boeiende performance te komen.

Nieuw is het niet. Ere wie ere toekomt: Paul Godschalk, theater elektronicus, plakte in 1984 al elektroden aan zijn kamerplanten en verbond die met synthesizers om ze een concert te laten geven. Beeldend kunstenaar Pjotr van Mook plakte in diezelfde tijd muzikanten vol met elektroden en stuurde met hun hartslag, ademhaling en spierspanningen, een verzameling Moog synthesizers aan.
Pjotr, 26 september 2017 10:33
 

Gerelateerd nieuws

Een ‘Fitbit’ voor de maag

Een ‘Fitbit’ voor de maag

Een flexibele sensor, ontwikkeld bij MIT en Brigham en Women's Hospital in Boston, kan bewegingen in de maag bewaken, voedselinname detecteren en zichzelf gedurende minstens twee dagen van energie voorzien. Het…

Ongeluk door zelfrijdende auto als erger ervaren

Ongeluk door zelfrijdende auto wordt als erger ervaren

Een dodelijk ongeluk dat wordt veroorzaakt door een technische fout van een zelfrijdende auto, wordt als minstens 4,5 keer zo erg beschouwd als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout. Dat blijkt uit het…

Tips van de coach van de gouden hockeydames

Tips van Gouden Hockeycoach Marc Lammers

“Goedemorgen, vandaag gaan we es even lekker trainen!”, roept voormalig hockeycoach Marc Lammers terwijl hij het podium op springt. “Het is dus een van de belangrijkste dagen van het jaar. Want tijdens de training…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Modlight Illumix - Perfecte belichting in daglichtkwaliteit

Met de Modlight Illumix machine led lampen zorgt Murrelektronik voor een optimale belichting van machines en...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 oktober 2017, Leusden

Praktische handvatten CE en de verlichtingsindustrie

Een workshop over CE. Regels en verplichtingen en normen. Praktische handvatten om tot je wettelijk...

24 oktober 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

25 oktober 2017, Eindhoven

Data Mining & Business Analytics

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van Data Mining methoden - vierdaagse...

Meer agendapunten »