Eindelijk gereed: wasbare zonnecellen

Onderzoekers van het Japanse bedrijf Riken en de universiteit van Tokyo zijn erin geslaagd om flexibele zonnecellen te maken, die nauwelijks aan capaciteit inboeten als ze worden gewassen.

De dunne filmcellen worden aan beide zijden beschermd door een waterdicht stretchtextiel. Na een stevige was-, schrob-, samenpers- en uitrekbeurt, hebben de cellen nog een aanzienlijk deel van hun oorspronkelijke efficiëntie over.

De onderzoeksgroep heeft extreem flexibele organische zonnecellen (PNTz4T) op een 1 µm dikke paryleen film bevestigd. Dit geheel is aan beide zijden afgedekt met een elastomeer op basis van acryl.

Aan het begin van de tests hadden de zonnecellen een efficiëntie van 7,9%. Ze produceerden een stroom van 7,86 milliwatt/cm2. De stroomdichtheid was 13,8 milli-ampere/cm2 bij 0,57 volt, gebaseerd op 100 milliwatt/cm2 gesimuleerd zonlicht.

In de tests heeft het materiaal 2 uur in het water gelegen, waarna de efficiëntie met 5,4 & was afgenomen. Na de uitgebreide compressietests, had het materiaal nog 80% over van zijn uitgangsefficiëntie.