Anti-ijs structuur houdt objecten ijsvrij

Nauwkeurig gedimensioneerde gaten en uitsteeksels kunnen helpen om een object ijsvrij te houden. Dat ontdekte een groep Noorse onderzoekers in een zoektocht naar anti-ijs zonnepanelen en windmolens.

Zonnepanelen, windmolens, maar ook vliegtuigen en schepen in het arctische gebied functioneren minder goed als er een ijslaag op zit. Tot nu toe gingen wetenschappers deze laag vooral te lijf met chemische maatregelen. Deze werken echter slechts korte tijd. De behandeling moet dus steeds worden herhaald. Bovendien is het milieu-onvriendelijk.

De onderzoekers van de Noorse TU (NTNU ) hebben nu ontdekt dat het helpt om een rommelige onderlaag te creëren. Daardoor ontstaan eerder scheuren in het eerste ijs, zodat het eerder losbreekt en van het object af valt. Volgens constructeur Zhiliang Zhang ontdoet een huid van polydimethylsiloxaan (PDMS, ook wel dimethylpolysiloxaan) met de rommelige onderstructuur zich tenminste twee keer zo gemakkelijk van ijs als een gewone laag polydimethylsiloxaan.

"Voor metaal en aluminium geldt een hechtkracht van 600-1000 kPa," zegt Zhang. "Met ons concept kunnen we dat terugbrengen tot 5,7 kPa."