Tata Steel fuseert met Thyssenkrupp

Tata Steel en Thyssenkrupp hebben een intentieovereenkomst gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten. Het hoofdkantoor komt in Nederland, in de regio Amsterdam.

De joint venture, die Thyssenkrupp Tata Steel gaat heten, heeft een gecombineerde jaaromzet van 15 miljard euro. Er werken 48.000 mensen. 4000 Daarvan zullen hun baan verliezen als gevolg van de fusie. Dat zijn voor de helft productiemedewerkers en de andere helft ondersteunend personeel; ook gaat het om de helft werknemers van Thyssenkrupp en de helft van Tata Steel.

Volgens een woordvoerder van Tata Nederland kent het bedrijf een behoorlijk natuurlijk verloop, mede door vergrijzing, en is daardoor nog niet duidelijk in hoeverre er gedwongen ontslagen zullen vallen. De bonden hebben al aangekondigd alles te zullen doen om het banenverlies te voorkomen.

Thyssenkrupp Tata Steel gaat jaarlijks 21 miljoen ton staal produceren. Het bedrijf raamt de kostenvoordelen op structureel 400 tot 600 miljoen euro. De commerciële divisies, onderzoeksafdelingen en andere ondersteunende diensten worden samengebracht. Later wordt gekeken hoe de capaciteit en de faciliteiten van de staalfabrieken in IJmuiden, Duisburg en Port Talbot kunnen worden verbeterd.

De bedrijven hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen.