Overheid veilt mobiele netwerken

Het ministerie van Economische Zaken gaat de frequenties voor 4G en 5G mobiele netwerken veilen. Bedoeling is dat er meer ruimte beschikbaar komt. De veiling is gepland voor het najaar van 2019.

Minister Kamp: "Een nieuwe, landelijke veiling leidt tot extra capaciteit voor snellere internetdiensten, zoals 4G en 5G. Zo creëren we een basis waarmee de digitale economie in Nederland ook in de toekomst volop kan blijven groeien."

Het gaat om alle frequentieruimte op de 700, 1400 en 2100 megahertz (MHz) banden. De beschikbare ruimte wordt voor twintig jaar geveild (2020-2040).

Eerder maakte Kamp al bekend bij de toekomstige veiling van frequenties een dekkingsverplichting op te gaan leggen. De verplichting geldt specifiek voor gebieden in Nederland waar de mobiele verbinding nog niet goed genoeg is.

Bedrijfsprocessen

Er wordt nog gekeken naar de wens van bedrijven om bij hun processen gebruik te kunnen maken van draadloze communicatie. Activiteiten als geautomatiseerde containeroverslag in een zeehaven, de afhandeling van bagage op een vliegveld of parkeerbeheer werken niet zonder een altijd beschikbare en betrouwbare draadloze communicatieoplossing.

De vraag van bedrijven naar en het aanbod van deze toepassingen sluiten niet altijd op elkaar aan. Om dit te verbeteren, wil het ministerie van Economische Zaken ook extra frequentieruimte vergunningvrij beschikbaar stellen of laten delen voor deze bedrijfsspecifieke toepassingen. Het vergunningvrij gebruik van de 2100 megahertz band wordt daarvoor niet als ideale optie wordt gezien. Het ministerie gaat deze banden daarom voor algemene, mobiele communicatie veilen.

Een nieuw kabinet zal op basis van de definitieve Nota Mobiele Communicatie beslissingen nemen over de andere frequenties die de komende jaren verdeeld gaan worden. Deze frequenties kunnen ook gebruikt worden voor bedrijfstoepassingen.