‘Waterkracht kan halve wereld van elektriciteit voorzien’

Waterkracht heeft de potentie om bijna de halve wereld te voorzien van elektriciteit, zeggen energiewetenschappers van de Universiteit Utrecht. Maar omdat het potentieel slecht in kaart is gebracht was dit tot op heden nog niet bekend. De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 18 september in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.

Waterkracht levert op dit moment 16% van alle elektriciteit in de wereld. Het kan echter nog veel meer energie leveren. Bovendien is waterkracht flexibel inzetbaar, wat het interessant maakt als aanvulling op zonne- en windenergie.

Waterkracht vertegenwoordigt ongeveer 72% van de wereldwijde hernieuwbare elektriciteit. Desondanks was informatie tot voor kort slecht toegankelijk. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen University & Research hebben dit verbeterd met een consistente methodologie die met behulp van zeer hoge resolutiekaarten bijna vier miljoen individuele locaties over de hele wereld evalueert.

Afrika

Zo vonden de onderzoekers 60.000 geschikte locaties die samen de potentie hebben om 9,49 PWh/jr te leveren. Het wereldwijde elektriciteitsverbruik was vorig jaar ongeveer 20 PWh/jr. De grootste verrassingen bevinden zich in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, waar samen nog zo’n 5 PWh/jr economisch geproduceerd kan worden.

"Voor deze schattingen hebben we zeer gedetailleerde kaarten met hydrologische gegevens gebruikt", zegt energieonderzoeker David Gernaat van de Universiteit Utrecht, hoofdauteur van het artikel. "Alternatieve schattingen waren ofwel intransparant, of veel minder gedetailleerd."