Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika (video)

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

De studenten van het Human Power Team willen laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. Het team had als doel om de topsnelheid van de cheetah te verbreken. Die is met 112 km/u het snelste landdier ter wereld. En dat heeft Rooderkerken zaterdag ruim overtroffen.

Dit soort snelheden zijn mogelijk door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol: "De meeste weerstand die je hebt op hoge snelheid is de luchtweerstand", vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft. "Daarom zie je bij wielrennen ook dat iedereen zo veel mogelijk naar voren leunt om minder lucht op te vangen".

Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. "Hierdoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets. Maar je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets. De fietser is minstens zo belangrijk".