Training ‘Operator driven safety’

De leiding van een onderneming is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid in het bedrijf en moet ze op toezien dat aan alle voorwaarden wordt voldaan om het werk op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Maar zelfs als dit goed gebeurt, blijkt dit in de praktijk vaak niet afdoende te zijn. Factoren die immers ook van invloed zijn op veilig werken zijn houding en (voorbeeld-) gedrag. Om houding en gedrag van eenieder ‘op de vloer’ zo te trainen dat veiligheid een tweede natuur wordt geeft TPF Europe de training ‘Operator Driven Safety’.

Het gaat om een 10-daagse training (1 dagdeel per 4 weken) waarin met teams wordt gewerkt aan diverse cases die betrekking hebben op het eigen vak- of werkgebied. De teamgrootte tijdens zo’n training op maat is 5 à 6 personen. Per training kunnen meerdere teams deelnemen die werken aan eigen praktijkcases. Elk team volgt per case het stappenplan waarin de verschillende aspecten van de case worden behandeld. Wat vinden we van de eigen veiligheidssituatie? Hoeveel bedrijfsongevallen vinden er jaarlijks plaats? Om wat voor een type verwonding gaat het (bijvoorbeeld: hand- of voetverwondingen)? Waar gebeuren de meeste ongevallen? Welke eventuele tegenmaatregelen kunnen er genomen worden?

Nadat deze vragen zijn beantwoord kan worden nagegaan welke verbetering van de verschillende voorstellen kan worden verwacht. Alle verbetervoorstellen die op basis van deze aanpak ontstaan, worden met elkaar vergeleken. Het beste verbetervoorstel wordt vervolgens geïmplementeerd. Een ‘leading indicator’ wordt gebruikt om te signaleren of de veiligheidssituatie daadwerkelijk verbetert.

De cursus wordt afgesloten met een definitieve vaststelling van de gerealiseerde verbetering. Veel aandacht is er tijdens deze training voor de wijze waarop resultaten in de organisatie moeten worden geborgd en ook wordt het belang van de juiste ‘mindset’ nog eens onderstreept.

De doelgroep voor deze cursus varieert van magazijnmedewerker tot directeur. Voorkennis is niet vereist. De cursus kan worden gegeven in drie talen, namelijk Nederlands, Engels en Duits.