Werkdruk Inspectie SZW te hoog door stijging aantal ongelukken

De stijging van het aantal ongelukken op de werkvloer zorgt ervoor dat de werkdruk bij de Inspectie SZW te hoog is. Inspecteur-generaal Marc Kuipers uitte hierover zijn zorgen in het KRO-NCRV-tv-programma De Monitor.

In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19 meer dan het jaar daarvoor. En ook het aantal arbeidsongevallen steeg het afgelopen jaar met 13 procent.

“Door de stijging van het aantal ernstige ongevallen, komen we steeds minder toe aan het preventieve werk. Er staat dus een grote druk op het werk van de inspectie”, aldus generaal-inspecteur Marc Kuipers van de Inspectie SZW.

De hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW noemt het een ‘schokkend aantal’ dat 30-50 procent van de bedrijven in Nederland niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). “Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag”, zegt Kuipers.

De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. En die houding deugt niet.”

De beslissing over meer mankracht bij zijn dienst laat Kuipers bij de politiek. “Uiteindelijk is de capaciteit van de Inspectie SZW een gegeven waarmee ik aan de slag moet. Ik heb de verplichting om daarmee het onderste uit de kan te halen. En dat doen wij ook. De vraag of er meer prioriteit naar dit dossier moet is uiteindelijk een politieke keuze.”

Bron: De Monitor
Bekijk het interview met Kuipers: https://demonitor.ncrv.nl/ongelukken-op-het-werk/inspectie-szw-waarschuwt-grote-druk-op-capaciteit-slecht-voor-arbeidsveiligheid-