EO

Valorisatie beloond met nationale Stevinpremie

14 september 2017 om 12:52 uur

Vanaf 2018 kunnen twee wetenschappers die met onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad in aanmerking komen voor de nationale valorisatiepremie: de Stevinpremie. Het premiebedrag is 2,5 miljoen euro en kan naar wetenschappers gaan in alle wetenschapsgebieden. Daarmee is de nationale Stevinpremie gelijkwaardig aan de prestigieuze Spinozapremie.


"Volgend jaar staan er bij de Spinoza-uitreiking vijf of zes wetenschappers op het podium: drie of vier Spinozawinnaars en twee Stevinwinnaars", benadrukte staatssecretaris Dekker tijdens de uitreiking van de Spinozapremies in Den Haag. "Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan", aldus Dekker.

De premie wordt samen met NWO gefinancierd en vormgegeven. Net als bij de Spinozapremies wordt de selectie gedaan door NWO. Dekker kondigde begin dit jaar in zijn brief over de impact van wetenschappelijk onderzoek aan dat hij samen met NWO wilde komen tot één jaarlijkse nationale valorisatieprijs om kennisbenutting te stimuleren en te waarderen.

Impact wetenschappelijk onderzoek

"NWO staat voor wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact. Beide zijn voor NWO belangrijk. Zowel nieuwsgierigheid gedreven onderzoek als toegepast onderzoek verdienen daarom in onze filosofie een gelijkwaardige plaats", aldus NWO-voorzitter Stan Gielen. "Met deze nieuwe valorisatiepremie over de volle breedte van de wetenschap, doen we recht aan de ambities om zowel wetenschappelijke excellentie als maatschappelijke impact te stimuleren en te belonen."

Oeuvreprijs

Er zullen twee premies per jaar worden uitgereikt aan één of meer personen op basis van de waardering van het gehele oeuvre van de kandidaten. De selectieprocedure is vergelijkbaar met die van de Spinozapremie. Het geldbedrag dat aan deze nationale valorisatiepremies wordt verbonden is bestemd voor verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht.
 

Gerelateerd nieuws

Bomen ‘bespelen’ de synthesizer

Bomen ‘bespelen’ de synthesizer (video)

Als je een boom voorziet van sensoren, kun je de sapstroom meten, het dag- of seizoensritme, het vochtgehalte en de fotosynthese. Dat heeft kunstenaar Bert Barten omgezet in geluid. Onlangs vond een eerste concert plaats…

“Spatel nodig, chef?”

Hoe kun je het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam vergemakkelijken met behulp van robots? Die vraag staat centraal in Aurora, een project dat strategieën zoekt voor een geraffineerd samenspel…

Boodschappers van buiten de Melkweg aangetoond

Boodschappers van buiten de Melkweg

De Pierre Auger Collaboratie heeft het bewijs geleverd dat de bronnen van de hoogst energetische deeltjes uit de ruimte zich ver buiten ons eigen melkwegstelsel bevinden. De energie van deze kosmische straling is een…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Modlight Illumix - Perfecte belichting in daglichtkwaliteit

Met de Modlight Illumix machine led lampen zorgt Murrelektronik voor een optimale belichting van machines en...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 oktober 2017, Leusden

Praktische handvatten CE en de verlichtingsindustrie

Een workshop over CE. Regels en verplichtingen en normen. Praktische handvatten om tot je wettelijk...

24 oktober 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

25 oktober 2017, Eindhoven

Data Mining & Business Analytics

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van Data Mining methoden - vierdaagse...

Meer agendapunten »