EO

Valorisatie beloond met nationale Stevinpremie

14 september 2017 om 12:52 uur

Vanaf 2018 kunnen twee wetenschappers die met onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad in aanmerking komen voor de nationale valorisatiepremie: de Stevinpremie. Het premiebedrag is 2,5 miljoen euro en kan naar wetenschappers gaan in alle wetenschapsgebieden. Daarmee is de nationale Stevinpremie gelijkwaardig aan de prestigieuze Spinozapremie.


"Volgend jaar staan er bij de Spinoza-uitreiking vijf of zes wetenschappers op het podium: drie of vier Spinozawinnaars en twee Stevinwinnaars", benadrukte staatssecretaris Dekker tijdens de uitreiking van de Spinozapremies in Den Haag. "Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan", aldus Dekker.

De premie wordt samen met NWO gefinancierd en vormgegeven. Net als bij de Spinozapremies wordt de selectie gedaan door NWO. Dekker kondigde begin dit jaar in zijn brief over de impact van wetenschappelijk onderzoek aan dat hij samen met NWO wilde komen tot één jaarlijkse nationale valorisatieprijs om kennisbenutting te stimuleren en te waarderen.

Impact wetenschappelijk onderzoek

"NWO staat voor wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact. Beide zijn voor NWO belangrijk. Zowel nieuwsgierigheid gedreven onderzoek als toegepast onderzoek verdienen daarom in onze filosofie een gelijkwaardige plaats", aldus NWO-voorzitter Stan Gielen. "Met deze nieuwe valorisatiepremie over de volle breedte van de wetenschap, doen we recht aan de ambities om zowel wetenschappelijke excellentie als maatschappelijke impact te stimuleren en te belonen."

Oeuvreprijs

Er zullen twee premies per jaar worden uitgereikt aan één of meer personen op basis van de waardering van het gehele oeuvre van de kandidaten. De selectieprocedure is vergelijkbaar met die van de Spinozapremie. Het geldbedrag dat aan deze nationale valorisatiepremies wordt verbonden is bestemd voor verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht.
 

Gerelateerd nieuws

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Relativiteitstheorie aangescherpt

Relativiteitstheorie 'aangescherpt'

Jeroen Meidam gebruikte de ontdekking van de zwaartekrachtgolven in 2015 om de algemene relativiteitstheorie van Einstein te testen. Door het onderzoek zijn de grenzen aangescherpt van de parameters waaraan de…

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij (video)

Wetenschappers van de universiteit in Seoul hebben kleine robots ontwikkeld die zich voortbewegen door de opname en afgifte van vocht. De hygrobots hebben geen motor of batterijen nodig.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »