EO

‘Kwantumcomputers kraken beveiligde systemen in een paar uur’

18 september 2017 om 12:33 uur

De veiligheid van ons internet loopt groot gevaar door de komst van kwantumcomputers. Onderzoekers bevinden zich in een race tegen de klok om nieuwe cryptografietechnieken op tijd gereed te hebben, voordat de kwantumcomputer een feit is. Dat betogen cryptologen Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven) en Daniel J. Bernstein (University of Illinois in Chicago, VS) in het tijdschrift Nature.


In hun publicatie analyseren ze de opties die nu op tafel liggen voor deze zogeheten ‘post-kwantum cryptografie'.


De verwachting is dat er ergens rond 2025 kwantumcomputers zijn. Deze computers kunnen bepaalde rekenproblemen vele malen sneller oplossen dan de computers van nu. Dat betekent ook dat ze bepaalde sleutels waarmee data worden beveiligd veel sneller kunnen kraken.


"De huidige beveiligingstechnieken voor onze data, zoals RSA en ECC, zijn met de huidige computertechnologie in geen honderd jaar te kraken", aldus Lange. "Een kwantumcomputer kan dit echter binnen dagen. Of zelfs uren."

 

Gevoelige data op straat

Zonder maatregelen ligt dus straks ineens heel veel gevoelige communicatie op straat. Waaronder data van vele jaren terug. "Een kwaadwillende kan de beveiligde communicatie van nu opslaan om het vervolgens jaren later te kraken met een kwantumcomputer. Alle geheime informatie van nu is dan openbaar", waarschuwt Lange. Zij denkt daarbij aan privégegevens, financiële en medische dossiers, maar ook staatsgeheimen. Lange trok hierover in 2006 voor het eerst aan de bel. "De laatste tijd zien we dat bedrijven en veiligheidsinstanties wereldwijd de noodzaak ook beginnen in te zien."

 

Onderzoeksconsortium

Lange leidt het onderzoeksconsortium PQCrypto van elf universiteiten en bedrijven dat twee jaar geleden 3,9 miljoen euro aan Europese subsidie kreeg om nieuwe cryptografietechnieken te ontwikkelen. "Dat lijkt misschien veel, maar in het bouwen van kwantumcomputers zelf gaat ruim honderd keer zoveel onderzoeksgeld", zegt Lange, die vindt dat juist nu op het cryptografie-onderzoek moet worden ingezet. "Na ontwikkeling en standaardisatie duurt alleen al het invoeren van nieuwe cryptosystemen vijftien tot twintig jaar."

 

Gerelateerd nieuws

Autopilot Tesla toch niet vrijuit bij dodelijk ongeval

Autopilot Tesla toch niet vrijuit bij dodelijk ongeval

De Autopilot van Tesla is niet geheel vrij te pleiten bij een ongeval waarbij een Amerikaan in mei 2016 om het leven kwam in Florida.

Gebruikt toiletpapier omzetten in elektriciteit

Gebruikt wc-papier voor duurzame energie

Scheikundigen van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben samen met collega's van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit…

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Om met behulp van Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) de transitie naar een duurzaam energie- en grondstofsysteem te versnellen, is een nationale meerjarige aanpak nodig. Dat stellen de Topsectoren Energie…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »