EO

‘Kwantumcomputers kraken beveiligde systemen in een paar uur’

18 september 2017 om 12:33 uur

De veiligheid van ons internet loopt groot gevaar door de komst van kwantumcomputers. Onderzoekers bevinden zich in een race tegen de klok om nieuwe cryptografietechnieken op tijd gereed te hebben, voordat de kwantumcomputer een feit is. Dat betogen cryptologen Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven) en Daniel J. Bernstein (University of Illinois in Chicago, VS) in het tijdschrift Nature.


In hun publicatie analyseren ze de opties die nu op tafel liggen voor deze zogeheten ‘post-kwantum cryptografie'.


De verwachting is dat er ergens rond 2025 kwantumcomputers zijn. Deze computers kunnen bepaalde rekenproblemen vele malen sneller oplossen dan de computers van nu. Dat betekent ook dat ze bepaalde sleutels waarmee data worden beveiligd veel sneller kunnen kraken.


"De huidige beveiligingstechnieken voor onze data, zoals RSA en ECC, zijn met de huidige computertechnologie in geen honderd jaar te kraken", aldus Lange. "Een kwantumcomputer kan dit echter binnen dagen. Of zelfs uren."

 

Gevoelige data op straat

Zonder maatregelen ligt dus straks ineens heel veel gevoelige communicatie op straat. Waaronder data van vele jaren terug. "Een kwaadwillende kan de beveiligde communicatie van nu opslaan om het vervolgens jaren later te kraken met een kwantumcomputer. Alle geheime informatie van nu is dan openbaar", waarschuwt Lange. Zij denkt daarbij aan privégegevens, financiële en medische dossiers, maar ook staatsgeheimen. Lange trok hierover in 2006 voor het eerst aan de bel. "De laatste tijd zien we dat bedrijven en veiligheidsinstanties wereldwijd de noodzaak ook beginnen in te zien."

 

Onderzoeksconsortium

Lange leidt het onderzoeksconsortium PQCrypto van elf universiteiten en bedrijven dat twee jaar geleden 3,9 miljoen euro aan Europese subsidie kreeg om nieuwe cryptografietechnieken te ontwikkelen. "Dat lijkt misschien veel, maar in het bouwen van kwantumcomputers zelf gaat ruim honderd keer zoveel onderzoeksgeld", zegt Lange, die vindt dat juist nu op het cryptografie-onderzoek moet worden ingezet. "Na ontwikkeling en standaardisatie duurt alleen al het invoeren van nieuwe cryptosystemen vijftien tot twintig jaar."

 

Gerelateerd nieuws

Experiment bevestigt bestaan Majorana’s

Experiment bevestigt bestaan Majorana’s

Door nieuwe fabricagemethoden is het wetenschappers van de TU’s in Delft en Eindhoven gelukt om Majorana’s te observeren in sterk verbeterde omstandigheden. "Dit sluit alternatieve verklaringen uit én is een…

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »