EO

Robo-taxi’s het auto-verdienmodel van de toekomst?

19 september 2017 om 09:54 uur

In de aanloop naar de IAA onthulde Smart CEO Annette Winkler in Stuttgart hun visie op een toekomst zoals die misschien al binnen tien jaar werkelijkheid kan worden.

Mercedes en Bosch werken aan een ‘robo-taxi’ project dat al over een jaar of drie werkelijkheid moet zijn. In de museumgarage van het automerk rijden al testauto’s die zichzelf kunnen parkeren en met een druk op een virtuele knop op je smartphone zelf naar de uitgang komen rijden.


In de aanloop naar de IAA onthulde Smart CEO Annette Winkler in Stuttgart hun visie op een toekomst zoals die misschien al binnen tien jaar werkelijkheid kan worden. Het autodeel concept Car2Go van Smart evolueert snel, zo vertelt ze daar. Elke anderhalve seconde rijdt er een klant weg met één van de 14 duizend auto's. Het aantal gebruikers steeg in een jaar met bijna de helft en zal snel de drie miljoen passeren.

 

"We werken naar de volgende logische stap: zelfrijdende elektrische deelauto's die dus naar je toekomen. Met de Smart EQ laten we zien hoe dat er ongeveer uit zou kunnen zien. Een geheel zelfrijdende Smart voor één of twee personen - de tweede persoon komt erbij als de eerste gebruiker dat goed vindt - die je dus oppikt en weer afzet. Een zwerm van zulke auto's zou zoveel mogelijk continu moeten worden gebruikt en alleen even stoppen om inductief te worden bijgeladen."


Innovatie manager bij Daimler Frank Ruff onderstreept dat het in potentie steden zal veranderen. En het leven van de mensen daarin.

 

"Zelfrijdende deelauto's betekenen weer een grote volgende stap, waarbij aanbieders - noem het providers, zoals bij mobiele telefonie - zullen gaan samenwerken met die stad. Misschien wel in opdracht van de stad, want de eisen in Amsterdam verschillen van die in München of Shanghai. Zeker is dat die stad er anders uit kan gaan zien, want een Smart EQ zou in essentie een parkeerplaatsje vol kunnen vervangen. Dus: meer ruimte voor mensen en minder voor auto's. Een deel van het verkeer zal misschien ook ondergronds gaan."

 

Futurologie? Alle betrokkenen schatten dat het binnen tien tot dertien jaar werkelijkheid kan zijn. Zelfrijdende auto's zijn er al eerder.

 

Zulke vloten zelfrijdende deelauto's lijken een zorglijk verschijnsel voor het verdienmodel van de huidige ‘autowereld', maar Ruff ziet dan ook een ander verdienmodel.

 

"Internationale financiële instanties als Goldman Sachs voorzien dat het gebruik van zulke zelfrijdende vloten tegen die tijd goed zal zijn voor honderden miljoenen dollars. Ze worden zeer intensief gebruikt, zullen snel door nieuwe worden vervangen en ook meer service en bijvoorbeeld reiniging vereisen. Wellicht met mobiele werkplaatsen."

 

Gerelateerd nieuws

tshirt

Innovatie in kunstonderzoek komt forensische opsporing te hulp

Een techniek die werd ontwikkeld om chemische elementen te detecteren in schilderijen en andere kunstvoorwerpen blijkt ook van belang voor forensisch onderzoek. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA),…

technis

Ook de vloer wordt slim (video)

Technis, een spin-off van de Zwitserse technische universiteit EPFL, heeft een systeem ontwikkeld waarin een ‘connected' vloeroppervlak wordt gecombineerd met kunstmatige intelligentie. Daarmee wordt de afgelegde…

Ontwerper ‘DIY-operatierobot’ wint DDA Young Designer Award

Ontwerper ‘DIY-operatierobot’ wint DDA Young Designer Award

Frank Kolkman heeft de DDA Young Designer Award gewonnen. De jury roemt de bedenker van de ‘doe-het-zelf operatierobot’ vanwege zijn verrassende kijk op de toekomst van zorg en de positie van de patiënt, en zijn…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »