EO

Licht en vocht perfectioneren perovskiet

12 september 2017 om 13:31 uur

Foutjes in de kristalstructuur van perovskiet 'vangen' elektronen en belemmeren de omzetting van fotonen in elektriciteit.

De moleculaire structuur van perovskiet – het nieuwe buzz-materiaal in zonnepaneelland – laat zich verbeteren door zonlicht en vocht. Die ontdekking brengt goedkope, efficiënt te produceren zonnepanelen weer een stap dichterbij.


Zonnecellen van silicium werken goed, maar ze zijn duur om te maken - en vreten in de productie ook energie. Een van de veelbelovende alternatieven is perovskiet. Zonnecellen van dit materiaal zijn goedkoop en energie-efficiënt te produceren. Ze hebben echter één belangrijk nadeel: de moleculaire structuur van het materiaal wordt gekenmerkt door kleine foutjes, waar elektrons ‘in blijven steken'. Dat belemmert de omzetting van fotonen in elektriciteit en steekt zo een spaak in het wiel der efficiëntie.


In 2016 ontdekte onderzoeksleider Sam Stranks, toen in de rol van Marie Curie Fellow bij de universiteiten MIT en Cambridge, dat de combinatie van zonlicht en vocht dit probleem tijdelijk kon verhelpen. Het team, dat intussen werd uitgebreid met onderzoekers uit Oxford, Bath en Delft, heeft nu uitgevonden hoe het dit effect permanent kan maken.


Het perovskiet moet in de productiefase maximaal een half uur worden blootgesteld aan licht en zuurstof, bij een luchtvochtigheid van 40 - 50%. De vrije elektronen binden zich dan aan het zuurstof, waardoor een superoxide ontstaat dat de gaten in de kristalstructuur opvult en zo voorkomt dat de elektronen blijven steken. Tegelijk ontstaat een beschermlaag die de superoxide ook op de langere termijn op zijn plek houdt. Dit verbetert de luminescentie tot nu toe tot 89%. De onderzoekers hopen de 100% te bereiken.

 

Gerelateerd nieuws

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Energie winnen met kwantum dots in dubbel glas

Veel zonnestroom uit kwantumdots in dubbel glas

Onderzoekers van Los Alamos National Laboratory hebben dubbel glas uitgerust met kwantumdots die verschillende delen van het lichtspectrum absorberen. De ramen wekken zo meer energie op dan traditionele zonnecellen.

Argentijns-Nederlandse combi bouwt nieuwe reactor Petten

Argentijns-Nederlandse combi bouwt nieuwe reactor Petten

De Stichting Voorbereiding Pallas-reactor heeft het Argentijns-Nederlandse samenwerkingsverband Ichos uitgekozen voor het ontwerp en de bouw van de Pallas-reactor. Deze zal de bijna zestig jaar oude Hoge Flux Reactor …

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »