EO

Industriestootdempers remmen vijf ton zwaar afsluitrooster af

09 september 2017 om 09:48 uur

Het rooster scharniert aan de kort kant

Bij brand in een metrostelsel ontstaat een acute levensgevaarlijke situatie. Naast preventieve brandwering kunnen door goede nooduitgangen vele levens worden gered. Op metrostation Weesperplein in Amsterdam zorgt een uitgekiend veiligheidssysteem ervoor dat reizigers binnen een mum van tijd een veilig heenkomen kunnen zoeken boven de grond. Hierbij spelen zowel een voormalige atoomschuilkelder als industriestootdempers een belangrijke rol.


Het besef van mogelijk gevaarlijke situaties in de openbare ruimte is de laatste jaren in heel Europa aanzienlijk gestegen. Dit leidt tot extra veiligheidsmaatregelen. Hoe groter het gevaar voor lijf en leden, des te strenger de veiligheidseisen. Metrostation Weesperplein in Amsterdam ging als gevolg hiervan volledig op de schop. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB), dat de in 1977 aangelegde Amsterdamse metrolijnen exploiteert, schakelde hiervoor het aannemersbedrijf J.P. Van Eesteren in.


Het Amsterdamse metronetwerk heeft een lengte van 42,5 km, waarvan 4 kilometer onder de grond. Het metrostation Weesperplein is door de aanwezigheid van een atoombunker een bijzonder geval, omdat de planoloog daardoor op verschillende vluchtwegen kon terugvallen. Een van deze vluchtwegen bleek bijzonder geschikt om snel boven de grond te raken. De vluchtweg is breed, zodat veel mensen tegelijk veilig weg kunnen komen. De nooduitgang komt uit op een vluchtheuvel in een drukke straat. De uitgang wordt afgesloten met een rooster met een gewicht van maar liefst 4.859 kilo. Het rooster is horizontaal over de volle breedte van de nooduitgang aangebracht.

 

Industriestootdempers voldoen aan alle veiligheidseisen

Het traliehek is voorzien van een decentraal draaipunt en opent direct na ontgrendeling. Hierbij komt veel energie vrij. Om te voorkomen dat mensen gewond raken of dat kostbare schade aan de constructie ontstaat, wordt het hek in de eindpositie afgeremd. Hier komt ACE Stoßdämpfer in het spel.

De ingenieurs van ACE stelden met behulp van 3D-simulaties de botssnelheid van het luik op de dempers vast. Aan de hand van de resultaten kozen ze voor industriestootdempers van het type MC64150EUM. Deze dempers remmen de massa van het zware rooster veilig af en houden het rooster ook na opening goed op zijn plaats. In dit geval kunnen 5.100 Nm aan energie per slag worden geabsorbeerd en tot 63.700 kg effectieve massa afgeremd. Ook de botsingssnelheid van ca. 1,8 m/s en de ongewone hoekafwijking van het traliehek leverden met de door ACE gekozen oplossing geen problemen op. De hier toegepaste industriestootdempers behoren tot de Magnum-familie, die door de vele accessoires en aansluitingen makkelijk in bestaande constructies zijn te integreren.

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »