Zonder elektriciteit koelen tot onder omgevingstemperatuur

Wetenschappers van de Stanford University in Californië hebben een manier ontdekt om een oppervlak te koelen tot onder de omgevingstemperatuur, zonder dat hierbij elektriciteit komt kijken. Ze maken gebruik van een materiaal dat de warmte van het zonlicht reflecteert, terwijl de ‘eigen’ warmte van het lichaam het universum in wordt gestraald.

Hoe komt het dat je niet afkoelt als de zon schijnt bij 27 graden Celsius? Omdat het zonlicht je meer verwarmt dan dat de lucht, die nog altijd tien graden kouder is dan je lichaam, je koelt. Om dit probleem te tackelen heeft het onderzoeksteam van Shanhui Fan een oppervlak ontwikkeld dat 97% van het zonlicht terugkaatst, terwijl het de ‘eigen’ warmte tegelijkertijd via straling afstaat aan de omgeving. Volgens de onderzoekers kunnen ze het oppervlak op een warme dag verder koelen dan de omgevingstemperatuur.

Praktijk

Om de toepassing geschikt te maken voor de praktijk, hebben de onderzoekers, die ook het bedrijf SkyCool Systems zijn gestart,  het water in een koelsysteem voor een gebouw langs de panelen laten lopen. Ze konden het tot 5 graden onder de omgevingstemperatuur terugkoelen.