EO

Negentien 'Starting Grants' voor veelbelovend Nederlands onderzoek

11 september 2017 om 14:58 uur

Negentien 'Starting Grants' voor veelbelovend Nederlands onderzoek

Negentien jonge Nederlandse wetenschappers hebben een Starting Grant gekregen van de European Research Council (ERC). In heel Europa werden 406 beurzen vergeven met een totale waarde van 605 miljoen euro.


De beurzen zijn bedoeld voor startende onderzoekers met veelbelovende ideeën. Zes van de Nederlanders onderzoeken elektronica- of werktuigbouwgerelateerde zaken.

 

Milan Peter Allan van de Universiteit Leiden kreeg een beurs voor zijn onderzoek naar magnetisme en spin in kopercomplexen; Alex Alvarado van de TU in Eindhoven gaat proberen of hij de huidige maximum datacapaciteit van glasvezel kan doorbreken; terwijl Richard Lopata (ook TU Eindhoven) aan een nieuwe medische beeldvormingstechniek gaat werken op basis van een duo-echoscanner, voor betere diagnose van bepaalde cardiovasculaire aandoeningen. Monique van der Veen van de TU Delft ontwikkelt nieuwe ferro-elektrische materialen op basis van zogeheten ‘metaal-organische raamwerken', die kunnen worden gebruikt als fysisch flexibel geheugen en om mechanische energie te winnen voor biocompatibele sensoren en implanteerbare monitorapparaten; Manuel Mazo van dezelfde universiteit gaat modellen te maken voor ETC-communicatieverkeer, om vervolgens planners te ontwerpen die van deze modellen gebruikmaken, zodat de energie-efficiëntie van een draadloos NCS met meerdere grootteordes kan worden vergroot. Ewold Verhagen van de Stichting Voor Fundamenteel Onderzoek der Materie onderzoekt het topologische gedrag van fononen bij nano-optomechanische interacties.


Dan zijn er nog twee onderzoeken naar de maatschappelijke effecten van technische ontwikkelingen. Linnet Taylor van de Universiteit van Tilburg onderzoekt rechten en plichten met betrekking tot big data; terwijl Balazs Bodo van de UvA wil weten welke effecten Blockchain heeft op de maatschappij.

 

Bekijk hier de complete lijst

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Lichtschermen PSENopt slim – Beveiliging voor krappe ruimtes

Pilz breidt zijn aanbod lichtschermen uit met de familie PSENopt slim. Deze lichtschermen zijn met hun smalle formaat...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2017, Amersfoort

Opgeruimd denken en dan schrijven voor ingenieurs

Training wordt verzorgd door: PAO Techniek en Management Postbus 5048, 2600 GA Delft Tel: ...

23 november 2017, Amersfoort

Toxicologie

Giftige stoffen: van blootstelling tot risicoschatting

28 november 2017, Neurenberg

SPS IPC Drives

Elektrische automatisering - systemen en componenten

Meer agendapunten »