EO

Duits dorp switcht geruisloos naar laagspanning

11 september 2017 om 10:41 uur

Het Duitse ‘proefdorp’ Wildpoldsried heeft onlangs een uur onafhankelijk van de elektriciteitsnetwerken gedraaid, puur op duurzame energie. De overgang naar het laagspannings microgrid ging ongemerkt aan de Wildpoldsrieders voorbij.


Een samenwerkingsverband van Allgäuer Überlandwerk, AllgäuNetz, IDKOM Networks, Kempten University of Applied Sciences RWTH Aachen en Siemens werkt al sinds 2011 aan een smart microgrid om te bewijzen dat dorpen als Wildpoldsried afwisselend op ‘gewone' elektriciteit kunnen draaien en op een duurzaam microgrid met laagspanning.


Wildpoldsried heeft 2500 inwoners, een school, een peuterspeelzaal en een industrieel bedrijf. Hoewel het dorp zeven keer zoveel energie opwekt als het in een jaar verbruikt, is het niet mogelijk om het helemaal onafhankelijk te maken. De onderzoekers denken echter wel dat het dorp probleemloos een dag zonder het reguliere netwerk kan.

 

Efficiënt gebruik netwerk

Dat maakt het in theorie mogelijk om een landelijk of Europees elektriciteitsnet te maken dat bestaat uit het centrale netwerk zoals we dat nu kennen, met daaraan steeds microgrids gekoppeld. Als deze microgrids om en om ‘los' gaan, kunnen we veel meer stroom gebruiken zonder het huidige netwerk uit te breiden én gaan we efficiënter om met onze duurzame energie.


Dit is overigens niet het primaire doel van de onderzoekers. Die willen zorgen dat het dorp nog stroom heeft in tijden van natuurrampen of dergelijke.

 

Gerelateerd nieuws

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Energie winnen met kwantum dots in dubbel glas

Veel zonnestroom uit kwantumdots in dubbel glas

Onderzoekers van Los Alamos National Laboratory hebben dubbel glas uitgerust met kwantumdots die verschillende delen van het lichtspectrum absorberen. De ramen wekken zo meer energie op dan traditionele zonnecellen.

De cybercrimineel verschilt nogal van de gewone

Cybercrimineel verschilt nogal van gewone crimineel

De anonieme digitale context waarin cybercriminaliteit plaatsvindt, veroorzaakt mogelijk verschillen tussen cybercriminelen en traditionele criminelen. Zo blijkt, onder andere, de intrinsieke motivatie belangrijker te…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »