“Alexa, sta op en loop” (video)

Bionik Laboratories stuurt een gemotoriseerd exoskelet aan met behulp van de slimme speaker Echo en de digitale spraakassistent Alexa, beide van Amazon. Hiermee willen ze mensen helpen om tijdens hun revalidatieproces sneller weer te lopen.

Alexa wordt al voor veel toepassingen gebruikt. Voor het bedienen van je verlichting, tot het doorgeven van je boodschappenlijst aan je koelkast. Maar ze heeft nog niet eerder dienst gedaan bij een exoskelet.

Het exoskelet van Bionik Laboratories, Arke, ondersteunt het onderlichaam bij het staan en lopen. Normaal gesproken wordt het aangestuurd via een tablet of doordat het reageert op de beweging van het lichaam. Maar in de praktijk is het natuurlijk heel goed mogelijk dat de gebruiker niet in staat is om die bewegingen zelf te maken. Door Alexa te integreren kan dat probleem worden omzeild. De persoon kan dan namelijk mondeling de opdracht geven om op te staan of om lopen.

Arke is nog in ontwikkeling, maar volgens Bionik Laboratories wordt dit een mooie stap voor personen in hun revalidatieproces. De kracht van deze toepassing is dat ze leren om weer de juiste bewegingen te maken. Zeker als zij zelf op dat moment geen goede motoriek hebben of onvoldoende spierkracht om dat zelf te doen.

In Nederland werken studenten van de TU/e aan exoskelet March.