EO

Grote bedrijven innoveren in Nederland en samen met derden

01 september 2017 om 13:05 uur

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven.

Bijna de helft van alle R&D-uitgaven van grote Nederlandse bedrijven wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mkb-bedrijven, innovatieve startups of kennisinstellingen. En er wordt meer in Nederland geïnvesteerd en minder in opkomende (BRIC-)landen. Dat blijkt uit de R&D-barometer 2017 van VNO-NCW.


Bijna de helft (1,4 miljard euro) van de onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen (R&D) die de grote deelnemers aan het onderzoek in Nederland deden, is in samenwerking in gedaan. Waarvan een half miljard euro met zo'n 600 gespecialiseerde mkb-bedrijven. Maar liefst twee derde van de R&D-bedrijven heeft activiteiten met innovatieve startups. Verder blijkt uit de barometer dat er met Nederlandse kennisinstellingen wordt samengewerkt, waarbij de vier technische universiteiten, TNO en Wageningen University & Research de belangrijkste partners zijn.

 

Innovatiebeleid niet wijzigen

Op bijna alle locatiefactoren die voor R&D-investeringen belangrijk zijn, scoort Nederland beter dan vijf jaar geleden. Met fiscale instrumenten als de WBSO en de 30%-regeling voor talent onderscheidt Nederland zich ten opzichte van andere landen, geven de bedrijven aan die deelnamen aan dit onderzoek. Zij roepen het (nieuwe) kabinet dan ook op om het innovatiebeleid te continueren, evenals het topsectorenbeleid.

 

Studentenstop TU's funest 

De R&D-bedrijven maken zich zorgen over de aanwezigheid van beschikbaar talent. Voor sommige functies is er al een schaarste aan technisch talent. Een studentenstop bij de TU's is volgens de multinationals funest.

 

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven. Zij geven 23 miljard euro uit aan R&D, waarvan 3,2 miljard euro in Nederland. Wereldwijd hebben zij bijna 60.000 onderzoekers in dienst, waarvan 16.000 in Nederland. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer 40% van hun R&D in Nederland en de beslissingen hierover worden primair in Nederland genomen.

 

Gerelateerd nieuws

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het…

Op weg naar lichte robotpakken

Op weg naar lichte robotpakken (video)

Robots die mensen helpen bij het bewegen, ontwikkelen zich van starre exoskeletten naar flexibele pakken met een slimme aansturing. Dat verwacht professor Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. Hij leidt het…

Zes tips om je als mkb-bedrijf te wapenen tegen hackers

Zes tips om je bedrijf te wapenen tegen hackers

Cyberincidenten zijn aan de orde van de dag. En toch maken veel ondernemers zich er geen zorgen over. Terwijl de impact van een cyberincident op het voortbestaan van een bedrijf net zo groot kan zijn als die van een…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »