EO

Grote bedrijven innoveren in Nederland en samen met derden

01 september 2017 om 13:05 uur

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven.

Bijna de helft van alle R&D-uitgaven van grote Nederlandse bedrijven wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mkb-bedrijven, innovatieve startups of kennisinstellingen. En er wordt meer in Nederland geïnvesteerd en minder in opkomende (BRIC-)landen. Dat blijkt uit de R&D-barometer 2017 van VNO-NCW.


Bijna de helft (1,4 miljard euro) van de onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen (R&D) die de grote deelnemers aan het onderzoek in Nederland deden, is in samenwerking in gedaan. Waarvan een half miljard euro met zo'n 600 gespecialiseerde mkb-bedrijven. Maar liefst twee derde van de R&D-bedrijven heeft activiteiten met innovatieve startups. Verder blijkt uit de barometer dat er met Nederlandse kennisinstellingen wordt samengewerkt, waarbij de vier technische universiteiten, TNO en Wageningen University & Research de belangrijkste partners zijn.

 

Innovatiebeleid niet wijzigen

Op bijna alle locatiefactoren die voor R&D-investeringen belangrijk zijn, scoort Nederland beter dan vijf jaar geleden. Met fiscale instrumenten als de WBSO en de 30%-regeling voor talent onderscheidt Nederland zich ten opzichte van andere landen, geven de bedrijven aan die deelnamen aan dit onderzoek. Zij roepen het (nieuwe) kabinet dan ook op om het innovatiebeleid te continueren, evenals het topsectorenbeleid.

 

Studentenstop TU's funest 

De R&D-bedrijven maken zich zorgen over de aanwezigheid van beschikbaar talent. Voor sommige functies is er al een schaarste aan technisch talent. Een studentenstop bij de TU's is volgens de multinationals funest.

 

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven. Zij geven 23 miljard euro uit aan R&D, waarvan 3,2 miljard euro in Nederland. Wereldwijd hebben zij bijna 60.000 onderzoekers in dienst, waarvan 16.000 in Nederland. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer 40% van hun R&D in Nederland en de beslissingen hierover worden primair in Nederland genomen.

 

Gerelateerd nieuws

Vliegen op aardappelschillen

Vliegen op aardappelschillen

In het lab is het al bewezen: je kunt van aardappelschillen vliegtuigbrandstof maken. Maar of het in de praktijk ook daadwerkelijk interessant is, moet nog blijken.

Campusontwikkeling in Petten een feit

Campusontwikkeling in Petten een feit

De Pettense Duinvallei wordt de komende tijd opengesteld voor nieuwe bedrijven en getransformeerd tot een soort campus op het gebied van duurzame energiehuishouding en gezondheidszorg.

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’,…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »