EO

Grote bedrijven innoveren in Nederland en samen met derden

01 september 2017 om 13:05 uur

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven.

Bijna de helft van alle R&D-uitgaven van grote Nederlandse bedrijven wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mkb-bedrijven, innovatieve startups of kennisinstellingen. En er wordt meer in Nederland geïnvesteerd en minder in opkomende (BRIC-)landen. Dat blijkt uit de R&D-barometer 2017 van VNO-NCW.


Bijna de helft (1,4 miljard euro) van de onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen (R&D) die de grote deelnemers aan het onderzoek in Nederland deden, is in samenwerking in gedaan. Waarvan een half miljard euro met zo'n 600 gespecialiseerde mkb-bedrijven. Maar liefst twee derde van de R&D-bedrijven heeft activiteiten met innovatieve startups. Verder blijkt uit de barometer dat er met Nederlandse kennisinstellingen wordt samengewerkt, waarbij de vier technische universiteiten, TNO en Wageningen University & Research de belangrijkste partners zijn.

 

Innovatiebeleid niet wijzigen

Op bijna alle locatiefactoren die voor R&D-investeringen belangrijk zijn, scoort Nederland beter dan vijf jaar geleden. Met fiscale instrumenten als de WBSO en de 30%-regeling voor talent onderscheidt Nederland zich ten opzichte van andere landen, geven de bedrijven aan die deelnamen aan dit onderzoek. Zij roepen het (nieuwe) kabinet dan ook op om het innovatiebeleid te continueren, evenals het topsectorenbeleid.

 

Studentenstop TU's funest 

De R&D-bedrijven maken zich zorgen over de aanwezigheid van beschikbaar talent. Voor sommige functies is er al een schaarste aan technisch talent. Een studentenstop bij de TU's is volgens de multinationals funest.

 

Voor het onderzoek werden 15 bedrijven bevraagd. Met een aandeel van 72% van de industriële R&D en ruim 42% van de totale bedrijfs-R&D levert dit een representatief beeld op van trends onder grote R&D-bedrijven. Zij geven 23 miljard euro uit aan R&D, waarvan 3,2 miljard euro in Nederland. Wereldwijd hebben zij bijna 60.000 onderzoekers in dienst, waarvan 16.000 in Nederland. Gemiddeld hebben de bedrijven ongeveer 40% van hun R&D in Nederland en de beslissingen hierover worden primair in Nederland genomen.

 

Gerelateerd nieuws

Minister Schultz wil Hyperloop-testbaan

Minister Schultz wil Hyperloop-testbaan in Nederland

Een testtraject voor de Hyperloop biedt kansen voor Nederland. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft aangeboden aan Tweede Kamer.

Uneto-VNI: Rutte-III geeft vaart aan de energietransitie

Uneto-VNI: 'Rutte-III geeft vaart aan de energietransitie'

Uneto-VNI verwacht dat de energietransitie met het regeerakkoord van Rutte-III extra vaart krijgt. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel ziet vooral het plan om de nieuwbouw…

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

De nieuwe coalitie heeft dinsdag zijn akkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Ondernemersorganisatie FME is positief over de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van onderwijs, de versterking van…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Lichtschermen PSENopt slim – Beveiliging voor krappe ruimtes

Pilz breidt zijn aanbod lichtschermen uit met de familie PSENopt slim. Deze lichtschermen zijn met hun smalle formaat...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2017, Amersfoort

Opgeruimd denken en dan schrijven voor ingenieurs

Training wordt verzorgd door: PAO Techniek en Management Postbus 5048, 2600 GA Delft Tel: ...

23 november 2017, Amersfoort

Toxicologie

Giftige stoffen: van blootstelling tot risicoschatting

28 november 2017, Neurenberg

SPS IPC Drives

Elektrische automatisering - systemen en componenten

Meer agendapunten »