EO

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

30 augustus 2017 om 07:36 uur

Wetenschap in Nederland: Waar een klein land groot in is en moet blijven. Door José van Dijk en Wim van Saarloos

Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’, dat zij samen met vicepresident Wim van Saarloos schreef.


In hun essay zoomen de auteurs in op het succes van Nederland als wetenschapsland en houden zij een pleidooi voor het versterken van het wetenschapsbestel.

 

Op wereldwijde en Europese ranglijsten scoren Nederlandse onderzoekers, universiteiten en instituten opmerkelijk hoog. Het Nederlandse wetenschapsbestel heeft een aantal unieke kenmerken weten om te zetten in succes. Dit succes wordt door veel mensen beschouwd als een gegeven, iets dat zonder meer en zonder moeite zal blijven bestaan. Die constatering was voor Van Dijck en Van Saarloos aanleiding om hun essay te schrijven. Van Dijck: "Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. Om de Nederlandse wetenschap sterk te houden, zullen we moeten investeren én moeten inzetten op slimme samenwerking."

 

Richtingwijzer

Met hun vogelvluchtverkenning van het Nederlandse succes en de factoren die dat bepalen, hopen de auteurs bij te dragen aan bewustwording en willen ze het debat over onderzoeks- en innovatiebeleid voeden. Van Saarloos: "Het zou mooi zijn als deze publicatie het nieuwe kabinet een zetje in de goede richting geeft." Die goede richting, aldus de auteurs, is het omarmen van de investeringsagenda van kennisinstellingen en bedrijfsleven die ongeveer een jaar geleden het licht zag. Die agenda geeft politici en beleidsmakers houvast bij het realiseren van de ambitie van het kabinet Rutte II om de inspanningen op het gebied van onderzoek en innovatie op te schroeven.

 

Systeem onder druk

In hun voorwoord schrijven de auteurs: "De ranglijsten en citatie-impactscores van vandaag zijn resultaten van werk en investeringen in het verleden. We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoeksysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan."

 

 

Gerelateerd nieuws

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Relativiteitstheorie aangescherpt

Relativiteitstheorie 'aangescherpt'

Jeroen Meidam gebruikte de ontdekking van de zwaartekrachtgolven in 2015 om de algemene relativiteitstheorie van Einstein te testen. Door het onderzoek zijn de grenzen aangescherpt van de parameters waaraan de…

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij (video)

Wetenschappers van de universiteit in Seoul hebben kleine robots ontwikkeld die zich voortbewegen door de opname en afgifte van vocht. De hygrobots hebben geen motor of batterijen nodig.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »