EO

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

30 augustus 2017 om 07:36 uur

Wetenschap in Nederland: Waar een klein land groot in is en moet blijven. Door José van Dijk en Wim van Saarloos

Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’, dat zij samen met vicepresident Wim van Saarloos schreef.


In hun essay zoomen de auteurs in op het succes van Nederland als wetenschapsland en houden zij een pleidooi voor het versterken van het wetenschapsbestel.

 

Op wereldwijde en Europese ranglijsten scoren Nederlandse onderzoekers, universiteiten en instituten opmerkelijk hoog. Het Nederlandse wetenschapsbestel heeft een aantal unieke kenmerken weten om te zetten in succes. Dit succes wordt door veel mensen beschouwd als een gegeven, iets dat zonder meer en zonder moeite zal blijven bestaan. Die constatering was voor Van Dijck en Van Saarloos aanleiding om hun essay te schrijven. Van Dijck: "Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. Om de Nederlandse wetenschap sterk te houden, zullen we moeten investeren én moeten inzetten op slimme samenwerking."

 

Richtingwijzer

Met hun vogelvluchtverkenning van het Nederlandse succes en de factoren die dat bepalen, hopen de auteurs bij te dragen aan bewustwording en willen ze het debat over onderzoeks- en innovatiebeleid voeden. Van Saarloos: "Het zou mooi zijn als deze publicatie het nieuwe kabinet een zetje in de goede richting geeft." Die goede richting, aldus de auteurs, is het omarmen van de investeringsagenda van kennisinstellingen en bedrijfsleven die ongeveer een jaar geleden het licht zag. Die agenda geeft politici en beleidsmakers houvast bij het realiseren van de ambitie van het kabinet Rutte II om de inspanningen op het gebied van onderzoek en innovatie op te schroeven.

 

Systeem onder druk

In hun voorwoord schrijven de auteurs: "De ranglijsten en citatie-impactscores van vandaag zijn resultaten van werk en investeringen in het verleden. We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoeksysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan."

 

 

Gerelateerd nieuws

Autopilot Tesla toch niet vrijuit bij dodelijk ongeval

Autopilot Tesla toch niet vrijuit bij dodelijk ongeval

De Autopilot van Tesla is niet geheel vrij te pleiten bij een ongeval waarbij een Amerikaan in mei 2016 om het leven kwam in Florida.

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Om met behulp van Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) de transitie naar een duurzaam energie- en grondstofsysteem te versnellen, is een nationale meerjarige aanpak nodig. Dat stellen de Topsectoren Energie…

Robo-taxi’s het auto-verdienmodel van de toekomst?

Robo-taxi’s het auto-verdienmodel van de toekomst?

Mercedes en Bosch werken aan een ‘robo-taxi’ project dat al over een jaar of drie werkelijkheid moet zijn. In de museumgarage van het automerk rijden al testauto’s die zichzelf kunnen parkeren en met een druk op…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »