EO

Energieopslag in de container

25 augustus 2017 om 07:47 uur

In de container kan momenteel bijna 600 kWh in waterstof worden opgeslagen. Dit is voldoende om een kleinere fabriek enkele uren van energie te voorzien.

Naast het Fraunhofer-Institut staat sinds kort een stalen container die is volgestouwd met technologie waarmee het opslaan en afnemen van elektrische energie op basis van een vloeibare waterstofdrager mogelijk is.


Het instituut onderzoekt namelijk hoe een systeem voor de compacte opslag van grote hoeveelheden energie, geïntegreerd in een modern DC power grid, kan bijdragen aan de veilige en schone energievoorziening van industriële installaties en grotere gebouwencomplexen. Met de ingebouwde componenten kan 25 kW elektriciteit worden opgeslagen. Doel is om normen vast te stellen voor de lange termijn opslag van veel energie in een kleine ruimte. Een ander belangrijk doel is het vinden van de meest geschikte besturing voor het opslagsysteem.


De onderzoekers willen waterstof genereren uit overschietende elektrische energie en deze op een veilige en compacte manier opslaan in een organische drager. Later kan het waterstof dan van de drager worden gescheiden en door een brandstofcel omgezet in elektrische energie.


Het gebruikte brandstofcelsysteem is gebaseerd op de zogenaamde lage temperatuur PEM technologie (Proton Exchange Membrane). Met dit ontwerp kan de brandstofcel binnen enkele minuten in bedrijf zijn. Snel opstarten is bijvoorbeeld belangrijk voor het bijspringen bij belastingpieken in industriële omgevingen.

 

LOHC als drager

De waterstof wordt gedragen door Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Deze drager absorbeert volgens de onderzoekers grote hoeveelheden elektrolytisch geproduceerd waterstof via een chemische reactie. Het waterstof kan vervolgens veilig worden opgeslagen, onder normale omgevingscondities voor druk en temperatuur. Alleen onder specifieke omstandigheden in een chemische reactor wordt het uit de drager vrijgegeven.


LOHC wordt al op grote schaal gebruikt in de industrie als thermische olie voor het verwarmen en koelen van processen. Als drager maakt het de herhaalde opslag en vrijgave van energie mogelijk: in tegenstelling tot fossiele brandstoffen wordt de LOHC niet verbruikt, maar kan het steeds weer waterstof opnemen en afgeven. Wat betreft opslag en transport is het vergelijkbaar met diesel.


In de container kan momenteel ongeveer 300 liter LOHC worden opgeslagen, wat overeenkomt met bijna 600 kWh in waterstof. Dit is voldoende om een kleinere fabriek enkele uren van energie te voorzien.

 

Gerelateerd nieuws

UT en Clear Flight Solutions winnen ‘anti-drone-competitie’ DroneClash

Drone UT sterkst in luchtgevecht

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. In deze wedstrijd moesten teams anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de…

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Energie winnen met kwantum dots in dubbel glas

Veel zonnestroom uit kwantumdots in dubbel glas

Onderzoekers van Los Alamos National Laboratory hebben dubbel glas uitgerust met kwantumdots die verschillende delen van het lichtspectrum absorberen. De ramen wekken zo meer energie op dan traditionele zonnecellen.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

1 maart 2018, Vianen

Veiligheid van beweegbare bruggen en sluizen

Training bij Pilz

Meer agendapunten »