Batterij op spuug (video)

Onderzoekers aan de Binghamton University (New York, VS) hebben een batterij ontwikkeld die werkt op een beetje vervuild water. Of spuug. De vinding is bedoeld voor bijvoorbeeld hospitaals in afgelegen gebieden, waar geen vaste energie-infrastructuur voor handen is en artsen of het verplegend personeel af en toe ineens wat stroom nodig hebben.

De batterijen zijn gemaakt op basis van papier. Ze bevatten biobrandstofcellen met inactieve, gevriesdroogde exo elektrogene cellen. Zolang ze droog blijven, kunnen ze in een kast liggen wachten op hun toekomst. Pas als ze nat worden gemaakt met een bacteriehoudend vocht, gaat de energievoorziening ‘aan’.

Seokheun Choi heeft vijf jaar aan het systeem gewerkt. Hij streeft naar batterijen die een paar minuten lang enige honderden milliwatts aan energie kunnen leveren. Met die hoeveelheid stroom kunnen medici de meeste belangrijke basismetingen uitvoeren. Zo ver is het echter nog niet. De batterijen die Choi de afgelopen ontwikkelde, leveren een paar microwatt per vierkante centimeter. Op zestien serie-geschakelde biobrandstofcellen kan nu een led-lampje branden.