Tienduizend handtekeningen voor referendum ‘aftapwet’

Een groep studenten uit Amsterdam heeft tienduizend handtekeningen verzameld voor een referendum over de ‘aftapwet’. Er zijn 300.000 handtekeningen nodig om het raadgevende referendum daadwerkelijk te laten doorgaan.

Op 11 juli stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe aftapwet die de geheime diensten veel grotere vrijheden geeft bij het aftappen van informatie. Volgens de nieuwe wet mogen de AIVD en MIVD vanaf 2018 op grote schaal online communicatie en informatie verwerven, van alle burgers. Ze kunnen toegang krijgen tot databases van bedrijven en instanties en mogen alle geautomatiseerde apparaten hacken (telefoon, computer, smart-tv en pacemaker…).

Al deze informatie mogen ze gedurende dertig jaar bewaren in een geheime DNA databank (waar iedere burger in terecht kan komen) en delen met buitenlandse inlichtingendiensten, zelfs zonder voorafgaande analyse.

Vanwege het ongerichte afluisteren, wordt vaak gesproken van de  sleepnetwet, of sleepwet.

Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vinden de wet veel te ver gaan. Mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas gaf al aan over te gaan op juridische stappen.  En nu zijn de studenten dus op weg met hun referendum. Tekenen kan hier.