EO

HP en Nasa schieten supercomputer de ruimte in

15 augustus 2017 om 13:46 uur

SpaceX heeft gisterenavond een supercomputer gelanceerd. Hewlett Packard en Nasa willen namelijk weten hoe een ‘off-the-shelf’ computer zich in de ruimte houdt.


De Spaceborne computer is meegestuurd met de Falcon 9-raket die voorraden naar het International Space Station (ISS) brengt. Hij blijft daar een jaar. Een tweelingcomputer op aarde voert in die tijd precies dezelfde taken uit. Zo kan Nasa zien hoeveel ruimte-schade het systeem oploopt.


Computers hebben in de ruimte te lijden van allerlei invloeden die binnen de dampkring niet of minder bestaan, zoals straling, zonnestormen, en plotselinge temperatuurverschillen. Daarom worden veelal oudere, degelijke computers gebruikt, die veel kunnen hebben. De data bevinden zich dan in de ruimte, terwijl gebruik wordt gemaakt van de rekenkracht op aarde.


Als de mens naar Mars gaat, wordt het echter belangrijk om de rekenkracht ook aan boord te hebben. Het kan namelijk wel een half uur duren voor een signaal van Mars hier is aangeland. Dat is prima voor de dagelijkse beslommeringen, maar niet als het er om gaat...


Hoe eenvoudiger de computer, des te gemakkelijker om er voldoende mee te nemen en ze regelmatig te vervangen. Daarom testen Nasa en Hewlett Packard een ‘gewone' supercomputer, min of meer zoals ze ook in datacentra staan. Qua hardware is er niets veranderd - afgezien van een speciale watergekoelde schil - maar de software is aangepast aan de zware omstandigheden in de ruimte. De computer draait bijvoorbeeld op een speciale versie van Linux en is geprogrammeerd om af te remmen wanneer de straling te hoog wordt.

 

Gerelateerd nieuws

Mijlpalen in 3D-Printing

Mijlpalen in 3D-printing

Wie had tien jaar geleden gedacht dat je serieus materieel zou kunnen 3D-printen? Inmiddels wordt het gedaan. Onlangs zijn een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel geslaagd voor alle tests.

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Frencken’s Future wint Eindhovense First Lego League

Frencken’s Future wint Eindhovense First Lego League

Het team Frencken’s Future heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs gewonnen tijdens de First Lego League in Eindhoven. Het team bestaat uit vijf enthousiaste jongens; Mick, Noah, Bas, Simon en Deniz. Zij zijn kinderen…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »