Werkgever twee jaar na bedrijfsongeval nog aansprakelijk?

Een servicemonteur loopt brandwonden op bij gebruik van een handslijpmachine op een met Ecosol ontvet oppervlak. De toedracht is onduidelijk en hij wacht ruim twee jaar met het indienen van een schadeclaim. Is de werkgever alsnog aansprakelijk?

De monteur demonteert en reinigt in oktober 2012 een wormkast van een hydraulische kraan. Na gedeeltelijke demontage heeft hij de wormkast handmatig gereinigd in een ontvetbak met de reinigingsvloeistof Ecosol.

Werknemer stelt werkgever aansprakelijk voor schade

Na het droogblazen wil hij de kast verder demonteren maar dat lukt niet zomaar. Na overleg met de chef van de werkplaats probeert hij met een handslijpmachine de naaf van de wormkast los te maken. Tijdens het slijpen ontstaat brand. De werknemer loopt brandwonden op aan zijn linkerhand en -onderarm. De Inspectie SZW kan de toedracht niet exact vaststellen. Zij legt de werkgever een boete op van 9.000 euro wegens overtreding van art. 4.6 Arbobesluit: het gevaar van het werken met ontvlambare stoffen is niet zoveel mogelijk vermeden. De werknemer verzoekt de rechter in een deelgeschilprocedure de werkgever aansprakelijk te stellen voor zijn schade.

Lees verder op http://arbo-online.nl/wormkast-brandschoon-werkgever-aansprakelijk