Eerste werkdag meteen de laatste: fataal ongeluk bij palettiseermachine (video)

Collega’s vergaten dat er nog iemand aan het werk was in een palettiseermachine. Tevens was er geen beveiliging/waarschuwing bij de startknop om aan te geven dat er nog iemand aan het werk was. De machine werd weer aangezet waardoor de vergeten collega doodgedrukt werd in de palettiseermachine.

Dit ongeluk gebeurde een aantal jaren geleden in een drankenfabriek. Dozen met rum werden door de palettiseermachine op een pallet gezet en ingepakt. Vaak braken flessen in de dozen waardoor rum op de lopende band liep en de boel plakkerig werd. Daardoor botsten de dozen op elkaar en vielen flessen op de grond. Dit gebeurde al een aantal jaar maar er was niets aan gedaan.

Ontbreken slot en waarschuwing

Wanneer de dozen op elkaar botsten werd de noodstopknop ingedrukt, om de machine stil te zetten en de rotzooi te kunnen opruimen. Echter tevens had er dan een slot/beveiliging en waarschuwing op de machine gezet moeten worden om te voorkomen dat iemand zomaar de machine kon aanzetten. Op die dag in 2012 ging een schoonmaker die net voor het eerst een uur aan het werk was in het bedrijf de gebroken flessen opruimen onder de machine. Zijn collega’s vergaten dat hij aan het werk was en zetten de machine weer aan. De schoonmaker overleefde het niet.
Bekijk het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=cNcsTRQNZLE