Pijn stillen met elektroshocks

In Amerika, waar volksstammen verslaafd zijn aan pijnstillers, is een opmars gaande van apparaten die pijn bestrijden met elektroshocks. Hoewel lange termijn studies ontbreken, zijn de resultaten over de eerste jaren veelbelovend.

De afgelopen jaren zijn meerdere nieuwe pijnstillende apparaatjes op de markt gebracht, waarvan de meest geavanceerde niet eens operatief in het lichaam hoeven te worden ingebracht. Dat is uiteraard een groot voordeel, gezien het feit dat een operatie altijd zwaar is en bovendien gepaard gaat met de kans op infecties en ander leed.

De ‘oudere’ elektrische pijnbestrijders worden ingebracht in het lichaam en stimuleren het ruggenmerg met laagfrequente signalen. Deze neurostimulatoren onderdrukken de pijnprikkel vanuit het lichaam naar de hersenen, meestal door deze te onderbreken.De patiënten voelen echter vaak een tintelend gevoel in hun ruggengraat.

In 2015 kwam het bedrijf Nervo daarom het een hoogfrequente stimulator, die dit probleem wegneemt .

De nieuwste generatie stimuleert het zenuwnetwerk dat het brein verbindt met de ruggengraat. Dit gebeurt met hoogfrequente signalen en kan van buitenaf. SPR Therapeutics , dat onlangs zes miljoen dollar van het Amerikaanse leger kreeg om zijn methodiek verder te optimaliseren, maakt bijvoorbeeld het Sprint Peripheral Nerve Stimulation (PNS) systeem , dat de prikkels doorgeeft via een naaldje in de bovenarm. Het apparaat zelf wordt ook op de bovenarm geplakt.

Een andere start-up op dit gebied is Neuro-Stim System, dat een apparaatje achter het oor plaatst en de zenuwen  stimuleert via de oorschelp, door de huid heen. Het apparaatje wordt door Union County Opiate Treatment Center al enige jaren gebruikt om mensen te helpen afkicken van pijnstillers. Hoewel het apparaat daar niet speciaal voor is bedoeld, zijn de ervaringen goed.

Afgezien van het feit dat de apparaatjes nog zo nieuw zijn dat er nog niets bekend is over de werking op de langere termijn, zijn ze ook duurder dan pillen. Hoewel, bij sommige leveranciers ben je voor 600 dollar klaar. Dat is misschien toch niet heel veel voor een pijn- en verslavingvrij bestaan.