EO

Zaans bedrijf gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren

09 augustus 2017 om 14:05 uur - Zaandam

De zonnecellen worden aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt.

Het Zaanse bedrijf Energyra gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren. In Nederland. Het gebruikt een technologie die is ontwikkeld door Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten.


De mono- en polykristallijne siliciumzonnepanelen worden gemaakt met de zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie . Daarbij worden de zonnecellen aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt. Dat is ‘groener' dan de gangbare technologie, waarbij de zonnecellen op de voorkant aan elkaar worden gesoldeerd. Bovendien is het effectieve oppervlak groter en de kans op breuken in de panelen kleiner.


De nieuwe panelen zijn duurder in aanschaf dan ‘traditionele' siliciumpanelen. Daar staat tegenover dat ze 10 tot 15 procent meer rendement leveren en vijf jaar langer meegaan. "Bovendien zijn ze mooier", zo vinden de eigenaars van de nieuwe fabriek, die jaarlijks 350.000 zonnepanelen gaat leveren. Dit is voldoende voor ongeveer 100 megawattpiek aan energie, oftewel de energievoorziening voor 30.000 huishoudens. In Nederland komt er dit jaar 1 gigawatt aan capaciteit uit zonnepanelen bij.

 

Buitenlandse investeerders

Initiatiefnemer van Energyra is reclameman Daniël Kuijk, die bankier Bert Schouws voor het plan wist te winnen. Daarna werd het echter moeilijker, want maar weinig investeerders durfden de concurrentie met Chinese zonnepanelen aan. Onlangs is echter de benodigde 21 miljoen gevonden voor de inrichting van de productielijn en het opstarten van de nieuwe fabriek. Voornamelijk bij buitenlandse investeerders. Energyra verwacht dat de eerste panelen in maart 2018 ‘van de band rollen'.
In de herfst wordt de machine voor de zonnepanelen gebouwd, grotendeels door mensen uit het buitenland. Het productieproces wordt in hoge mate geautomatiseerd. Toch heeft de fabriek nog 50 tot 60 werknemers nodig.

 

Volgend type

De gehele productievoorraad van het eerste jaar is al verkocht. Naar het buitenland, want daar heeft men wel vertrouwen in het duurdere product. Momenteel wordt al een proefserie geplaatst in een zonnepark bij Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid worden gemonitord . "Een van de volgende stappen is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert", verklapt Kuijk.

 

Gerelateerd nieuws

Lekker lang en gratis douchen op het warmteoverschot van servers

Lekker lang en gratis douchen op het warmteoverschot van servers (video)

Een lekkere warme douche is een van de grote energievreters in een huishouden. En het koelen van servers kost datacenters klauwen vol energie. Dus waarom, dacht de Delftse start-up Nerdalize, zouden we die serverwarmte…

Batterij op spuug

Batterij op spuug (video)

Onderzoekers aan de Binghamton University (New York, VS) hebben een batterij ontwikkeld die werkt op een beetje vervuild water. Of spuug. De vinding is bedoeld voor bijvoorbeeld hospitaals in afgelegen gebieden, waar…

Economische groei trekt stevig aan

Economische groei trekt stevig aan

De Nederlandse economie zit flink in de lift, zo blijkt uit de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Dankzij een zeer sterk tweede kwartaal trekt de economische groei dit jaar naar verwachting aan tot 3,3%…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Verminder de veerhoogte met 50%

Smalley-golfveren bieden de mogelijkheid ruimte te besparen bij de vervanging van schroefveren.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 augustus 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

5 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz

12 september 2017, Woerden

EMC en Printkaartontwerp

Gratis event van Dare

Meer agendapunten »