EO

Zaans bedrijf gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren

09 augustus 2017 om 14:05 uur - Zaandam

De zonnecellen worden aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt.

Het Zaanse bedrijf Energyra gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren. In Nederland. Het gebruikt een technologie die is ontwikkeld door Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten.


De mono- en polykristallijne siliciumzonnepanelen worden gemaakt met de zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie . Daarbij worden de zonnecellen aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt. Dat is ‘groener' dan de gangbare technologie, waarbij de zonnecellen op de voorkant aan elkaar worden gesoldeerd. Bovendien is het effectieve oppervlak groter en de kans op breuken in de panelen kleiner.


De nieuwe panelen zijn duurder in aanschaf dan ‘traditionele' siliciumpanelen. Daar staat tegenover dat ze 10 tot 15 procent meer rendement leveren en vijf jaar langer meegaan. "Bovendien zijn ze mooier", zo vinden de eigenaars van de nieuwe fabriek, die jaarlijks 350.000 zonnepanelen gaat leveren. Dit is voldoende voor ongeveer 100 megawattpiek aan energie, oftewel de energievoorziening voor 30.000 huishoudens. In Nederland komt er dit jaar 1 gigawatt aan capaciteit uit zonnepanelen bij.

 

Buitenlandse investeerders

Initiatiefnemer van Energyra is reclameman Daniël Kuijk, die bankier Bert Schouws voor het plan wist te winnen. Daarna werd het echter moeilijker, want maar weinig investeerders durfden de concurrentie met Chinese zonnepanelen aan. Onlangs is echter de benodigde 21 miljoen gevonden voor de inrichting van de productielijn en het opstarten van de nieuwe fabriek. Voornamelijk bij buitenlandse investeerders. Energyra verwacht dat de eerste panelen in maart 2018 ‘van de band rollen'.
In de herfst wordt de machine voor de zonnepanelen gebouwd, grotendeels door mensen uit het buitenland. Het productieproces wordt in hoge mate geautomatiseerd. Toch heeft de fabriek nog 50 tot 60 werknemers nodig.

 

Volgend type

De gehele productievoorraad van het eerste jaar is al verkocht. Naar het buitenland, want daar heeft men wel vertrouwen in het duurdere product. Momenteel wordt al een proefserie geplaatst in een zonnepark bij Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid worden gemonitord . "Een van de volgende stappen is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert", verklapt Kuijk.

 

Gerelateerd nieuws

UT en Clear Flight Solutions winnen ‘anti-drone-competitie’ DroneClash

UT drone clasht het best

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. In deze wedstrijd moesten teams anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de…

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Energie winnen met kwantum dots in dubbel glas

Veel zonnestroom uit kwantumdots in dubbel glas

Onderzoekers van Los Alamos National Laboratory hebben dubbel glas uitgerust met kwantumdots die verschillende delen van het lichtspectrum absorberen. De ramen wekken zo meer energie op dan traditionele zonnecellen.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »