EO

Zaans bedrijf gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren

09 augustus 2017 om 14:05 uur - Zaandam

De zonnecellen worden aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt.

Het Zaanse bedrijf Energyra gaat hoogwaardige zonnepanelen produceren. In Nederland. Het gebruikt een technologie die is ontwikkeld door Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten.


De mono- en polykristallijne siliciumzonnepanelen worden gemaakt met de zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie . Daarbij worden de zonnecellen aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een fluorvrij geproduceerde printplaat geplakt. Dat is ‘groener' dan de gangbare technologie, waarbij de zonnecellen op de voorkant aan elkaar worden gesoldeerd. Bovendien is het effectieve oppervlak groter en de kans op breuken in de panelen kleiner.


De nieuwe panelen zijn duurder in aanschaf dan ‘traditionele' siliciumpanelen. Daar staat tegenover dat ze 10 tot 15 procent meer rendement leveren en vijf jaar langer meegaan. "Bovendien zijn ze mooier", zo vinden de eigenaars van de nieuwe fabriek, die jaarlijks 350.000 zonnepanelen gaat leveren. Dit is voldoende voor ongeveer 100 megawattpiek aan energie, oftewel de energievoorziening voor 30.000 huishoudens. In Nederland komt er dit jaar 1 gigawatt aan capaciteit uit zonnepanelen bij.

 

Buitenlandse investeerders

Initiatiefnemer van Energyra is reclameman Daniël Kuijk, die bankier Bert Schouws voor het plan wist te winnen. Daarna werd het echter moeilijker, want maar weinig investeerders durfden de concurrentie met Chinese zonnepanelen aan. Onlangs is echter de benodigde 21 miljoen gevonden voor de inrichting van de productielijn en het opstarten van de nieuwe fabriek. Voornamelijk bij buitenlandse investeerders. Energyra verwacht dat de eerste panelen in maart 2018 ‘van de band rollen'.
In de herfst wordt de machine voor de zonnepanelen gebouwd, grotendeels door mensen uit het buitenland. Het productieproces wordt in hoge mate geautomatiseerd. Toch heeft de fabriek nog 50 tot 60 werknemers nodig.

 

Volgend type

De gehele productievoorraad van het eerste jaar is al verkocht. Naar het buitenland, want daar heeft men wel vertrouwen in het duurdere product. Momenteel wordt al een proefserie geplaatst in een zonnepark bij Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid worden gemonitord . "Een van de volgende stappen is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert", verklapt Kuijk.

 

Gerelateerd nieuws

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

Onderzoekers aan de TU Delft werken aan een alternatief voor 3D-printen waarmee je producten kunt maken die over veel meer functionaliteiten beschikken.

Origami geeft zachte robotica superkracht

Origami geeft zachte robotica superkracht

Onderzoekers aan het Wyss Instituut aan Harvard University en MIT Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory hebben artificiële spieren ontwikkeld geïnspireerd op origami, die zachte robotica extra sterk…

Waterstofauto komt binnen bereik

Waterstofauto komt binnen bereik

UCLA onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat zonne-energie gebruikt om waterstof te produceren. Dit kan voertuigen op waterstof voor een grotere groep consumenten binnen bereik brengen.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2017, Amsterdam, Beurs van Berlage

International Micro Nano Conference

International conferentie over micro- en nanotechnologie

13 december 2017, 's Hertogenbosch, Brabanthallen

Agrifoodtech 2017

Agrifoodtech de toekomst voor Nederland, alle High Tech & ICT oplossingen onder één dak

13 december 2017, Breda

Avnet Technical Seminar

Meer agendapunten »