EO

Nieuwe antennes maken grootste radiotelescoop ter wereld nog gevoeliger

09 augustus 2017 om 13:07 uur - Dwingeloo

Het Ierse Lofar-station in Birr Castle, Ierland. (foto: Astron)

Het netwerk van de internationale Lofar telescoop. (foto: Astron)

Eind juli is het nieuwe Low Frequency Array (Lofar) station in Ierland geopend. Hiermee breidt de grootste radiotelescoop ter wereld, met de centrale antennes in Noord-Nederland, zich uit tot een netwerk van tweeduizend kilometer. Sterrenkundigen kunnen nu met nog meer detail de geschiedenis van het heelal bestuderen. Het station werd geopend worden door de Ierse minister voor Training, Vaardigheden, Innovatie, Onderzoek en Ontwikkeling, John Halligan.


De internationale Lofar telescoop (ILT) is een Europees netwerk van radio-antennes, die door middel van een supersnel glasvezelnetwerk zijn verbonden. Met de data van duizenden antennes, nu inclusief de Ierse antennes, wordt in krachtige computers een virtuele schotel met een diameter van tweeduizend kilometer gevormd. Hierdoor krijgt de telescoop een nog scherper en gevoeliger zicht op het heelal.

 

Meer detail

Rene Vermeulen, directeur van de ILT, is enthousiast over deze nieuwe samenwerking. "Dankzij het Lofar-station in Ierland kunnen we het heelal nog gedetailleerder waarnemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld met meer detail kijken naar nabije en verafgelegen objecten, van de zon tot zwarte gaten, magneetvelden en het ontstaan van sterrenstelsels in het vroege heelal. Dit zijn belangrijke onderzoeksgebieden voor astronomen in Nederland en andere ILT partnerlanden."

 

Het Ierse Lofar-team staat onder leiding van hoogleraar Peter Gallagher van het Trinity College in Dublin, een expert op het gebied van zonnefysica. Vermeulen: "Het bestuderen van de zon, inclusief zonnevlammen, is een belangrijke tak van het sterrenkundige onderzoek. Onder andere hierin brengen Ierse onderzoekers voor ons belangrijke versterking."

 

Succesvolle tests

Lofar is ontworpen en gebouwd door Astron, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Eerder in juli heeft een team van Astron het opgeleverde Ierse station op het landgoed van kasteel Birr getest. De antennes, die metingen verrichten op de laagste frequenties die vanaf de aarde waargenomen kunnen worden, werken naar behoren. Het glasvezelnetwerk is ook al succesvol verbonden met de supercomputer in het rekencentrum in Groningen, die de data van de duizenden antennes combineert.

 

Nederlandse productie

De opdracht voor de vervaardiging van alle onderdelen voor het Ierse Lofar-station is uitgevoerd door AstroTec Holding, een dochteronderneming van Astron. De productie van elektronische onderdelen voor de ontvangers, de antennes en Lofar-specifieke signaalbewerkingsapparatuur is vrijwel volledig door Noord-Nederlandse bedrijven uitgevoerd.

 

Met Ierland erbij heeft de ILT nu zeven partnerlanden. Van de 51 antenne stations zijn er 38 in Nederland, 6 in Duitsland, 3 in Polen en 1 in Frankrijk, Engeland, Zweden en Ierland. De kern van Lofar bevindt zich in Exloo in Nederland.

 

Over Lofar: brochure

https://www.astron.nl/  

 

Gerelateerd nieuws

Markt voor robotica groeit enorm

Markt voor robotica groeit enorm

Met een verwachte gemiddelde groei van 20 tot 25% in de periode 2018 tot 2020 is de voorspelling voor de verkoop van robots voor professioneel gebruik zeer positief. Dat blijkt uit een rapport van de International…

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

De nieuwe coalitie heeft dinsdag zijn akkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Ondernemersorganisatie FME is positief over de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van onderwijs, de versterking van…

VNO-NCW: “Regeerakkoord legt goede basis”

VNO-NCW: “Regeerakkoord legt goede basis”

Het nieuwe Regeerakkoord legt volgens VNO-NCW en MKB Nederland een goede basis en vraagt op punten de juiste uitwerking om Nederland daadwerkelijk in versnelling te brengen. ‘De plannen voor het verbeteren van het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Modlight Illumix - Perfecte belichting in daglichtkwaliteit

Met de Modlight Illumix machine led lampen zorgt Murrelektronik voor een optimale belichting van machines en...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 oktober 2017, Leusden

Praktische handvatten CE en de verlichtingsindustrie

Een workshop over CE. Regels en verplichtingen en normen. Praktische handvatten om tot je wettelijk...

24 oktober 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

25 oktober 2017, Eindhoven

Data Mining & Business Analytics

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van Data Mining methoden - vierdaagse...

Meer agendapunten »