Borstcrawl door de bloedbaan

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël en de Verenigde Staten een snelle robot ontwikkeld die zich met de borstcrawl door de bloedbaan beweegt.

Borstcrawl is voor mensen de snelste zwemslag. Daarom dachten de wetenschappers dat robots die gebruik maken van dezelfde beweging ook wel lekker kunnen doorzwemmen. En dat blijkt. Het vijf micrometer grote robotje kan nu al 5,5 micrometer per seconde afleggen: meer dan zijn eigen lichaamslengte. De onderzoekers verwachten dat hij op termijn twaalf keer zijn eigen lichaamslengte per seconde kan zwemmen.

De nano-bot heeft twee tegenovergesteld aan elkaar bevestigde armen (als de trappers van een fiets) die gaan draaien in een magnetisch veld. Daarmee stuwt de robot zich veel sneller voort dan eerdere robotjes die bedoeld zijn om door de bloedbaan te zwemmen. Die krijgen het vooral zwaar als het bloed wat dikker is, of als ze tegen de stroom in moeten.

De borstcrawl-botjes kunnen straks op afstand worden bediend. Het zal nog wel even duren voor ze leverbaar zijn, want daartoe moeten ze nog vele tests doorlopen – en worden vervaardigd van een in het lichaam afbreekbaar materiaal.