Siemens slaat windenergie op in steen

Elektronicaproducent Siemens werkt aan een manier om overtollige windenergie als warmte op te slaan in steen. Begin 2018 begint het bedrijf met de bouw van een testfaciliteit in Hamburg.

Het probleem met duurzame energiebronnen als wind en zon is bekend: de elektriciteit wordt niet altijd geleverd op de momenten dat wij hem nodig hebben. Opslagcapaciteit is vooralsnog schaars, duur, en inefficiënt. Daarom zoeken wetenschappers wereldwijd naar manieren om energie efficiënter op te slaan. Het omzetten van kracht in warmte is daarbij een veel gekozen strategie.

Nieuw is het idee om deze warmte op te slaan in steen. Volgens Siemens, dat in dit project samenwerkt met de Technische Hogeschool Hamburg en het Hamburgse energiebedrijf, is deze opslagmethode relatief eenvoudig, en daardoor kansrijk. Natuursteen is breed voorradig en de stenen kunnen worden ingepakt in de bestaande infrastuctuur, wat de kosten aardig terugbrengt.

Het idee is om de warmte met een soort föhn in de stenen in te blazen. Deze kunnen worden verhit tot 600 graden. Het lastige onderdeel wordt het terugvormen van de warmte in elektriciteit: Siemens verwacht dat daarbij in de eerste ‘energiecentrale’ 75 procent van de energie verloren zal gaan. Het verwacht het rendement te kunnen verbeteren tot vijftig procent.