Vakantietip: Kijk hoe je kijkt in museum M (video)

In het Leuvense museum M kun je laten meten hoe je ogen zich bewegen als je naar een schilderij kijkt. Het museum en het Laboratorium voor Experimentele Psychologie van de universiteit hebben een opstelling met twee schilderijen gemaakt waar alle bezoekers hun oogbewegingen in kaart kunnen laten brengen.

De attractie is het gevolg van een wetenschappelijke interesse in de manier waarop mensen kunst bekijken. De wetenschappers hebben dan ook eerst een experiment georganiseerd waarbij honderd geselecteerde bezoekers van 8 tot 78 jaar hun oogbewegingen lieten registreren terwijl ze keken naar de Strijksters van Karl Meunier en Maria met kind en anjer (kunstenaar onbekend).

Dat levert heel uiteenlopende kijktrajecten op. "Sommige mensen kijken heel systematisch", vertelt professor Johan Wagemans. "Ze laten hun blik van linksboven naar rechtsonder gaan. En dat doen ze bij om het even welk beeld. Anderen proberen het beeld meer als geheel te vatten: bij hen zie je de blik van het midden van het beeld naar punten in de rand schieten, en telkens weer terug naar het centrum."

Als we iets bekijken, doen we dat niet in één oogopslag. In een periode van één seconde staat het oog twee à vier keer stil. Alle andere momenten is het in beweging. Het aantal fixaties – en de lengte van de oogsprongen tussen die punten – verschilt van persoon tot persoon. Hetzelfde geldt voor de details die we eruit pikken en de manier waarop we het geheel in ons opnemen.

luIn museum M kan je nu kijken hoe je zelf kijkt: terwijl je bovenstaande twee schilderijen bekijkt, monitort een camera je oogbewegingen. Op het einde van de rit krijg je een idee van je eigen kijk-DNA.