Voetbalrobots TU Eindhoven gaan voor tiende WK-finale op rij (video)

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven verdedigt van 27 tot 30 juli zijn wereldtitel op de RoboCup 2017 in Nagoya, Japan. Als Tech United de finale haalt, dan is dat voor de tiende keer op rij. Bij winst pakken de zelfsturende voetbalrobots hun vierde wereldtitel.

In de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots hoopt het TU/e-team voor het eerst de WK-titel te bemachtigen, na tweede en derde plaatsen op vorige toernooien.

RoboCup is het wereldkampioenschap voor intelligente robots in verschillende disciplines, met bijna 4000 deelnemers uit veertig landen. Tech United speelt in de zogeheten ‘Middle Size League’, de competitie met het snelste en spectaculairste spel. De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van achttien bij twaalf meter. Ze voetballen ze compleet zelfstandig.

De strijd om de wereldtitel gaat zeer waarschijnlijk tussen de Eindhovenaren en het Chinese team Water van de TU in Beijing. In de laatste vier finales stonden de teams tegenover elkaar.

Nieuwe snufjes

Ook voor dit toernooi heeft het Eindhovense team weer allerlei nieuwe, technische snufjes ontwikkeld. "De robots kunnen nu beter inspelen op tegenstanders, ze zijn slimmer in de verdediging en beter in het onderscheppen", vertelt teamcaptain Lotte de Koning. Ook neemt het team een nieuwe, supersnelle acht-wielige voetbalrobot mee. De huidige robots hebben drie of, in het geval van de keeper, vier wielen. De nieuwe robot zal in Japan nog niet veel in actie komen, maar het is de bedoeling dat volgend jaar het hele team bestaat uit deze acht-wielige robots.

Hulp in huis

Niet alleen de voetbalrobots maken goede kansen op een wereldtitel, ook zorgrobot Amigo behoort in zijn categorie, de @Home-league, tot de kanshebbers. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Het doel is om betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig mensen thuis kunnen helpen zodat ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

amHet @Home-team nam in mei deel aan de German Open, en kwam daar uit op de tweede plaats.

Mensen herkennen

Ook Amigo is flink verbeterd. "De objectherkenning is sterk vooruit gegaan, van een foutpercentage van circa vijftig procent, naar vijf procent", laat teamcaptain Matthijs van der Burgh weten. "Ook kan Amigo nu uit zijn camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen, en dus zien of iemand zwaait of wijst."

Toyota-robot

De TU Eindhoven neemt dit jaar ook deel aan een nieuwe competitie, de Domestic Standard Platform League. De uitdagingen zijn hier soortgelijk aan de @Home-League, alleen werkt elk team hier met dezelfde robot: de Toyota HSR. De TU Eindhoven heeft als enige in Europa deze nog niet commercieel verkrijgbare robot ter beschikking gekregen van Toyota.

Over RoboCup

RoboCup is een jaarlijks toernooi voor zelfstandige robots, in verschillende ‘leagues’. Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van zelfstandige robots. Als stip op de horizon heeft RoboCup daarom als doel gesteld dat de voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal moet kunnen verslaan. Het toernooi trekt naar verwachting zo’n vierduizend deelnemers uit veertig landen, en duizenden toeschouwers.Bekijk hier de promo:

 Livestream

De resultaten op het toernooi in Nagoya zijn te volgen op www.techunited.nl , onder meer via een livestream van alle wedstrijden.