Britten moeten drones straks registreren

Britse drone-eigenaars moeten in de toekomst een veiligheidsexamen gaan afleggen én hun drones registreren. Dat heeft de regering zaterdag bekendgemaakt. De nieuwe regel geldt voor alle drones vanaf 250 gram.

Aanleiding voor de nieuwe regel is een onderzoek dat uitwijst dat drones de ruiten van helikopters kunnen beschadigen.

De Britse overheid wil de aansprakelijkheid van drone-eigenaars beter vastleggen en hun verantwoordelijkheidsgevoel vergroten. De eigenaars moeten onder meer aantonen dat ze de regels op het gebied van veiligheid en privacy begrijpen.

Om het luchtruim nog veiliger te maken, werkt het land ook aan een uitbreiding van het aantal geofences. Deze virtuele afscheidingen maken het drones onmogelijk om in bepaalde gebieden te komen. Denk daarbij aan vliegvelden.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land na Ierland waar registratie verplicht wordt. In Ierland is registratie echter pas verplicht vanaf een kilo. Nederland kent geen registratieplicht of veiligheidsexamen. Er zijn wel regels. Je moet je drone bijvoorbeeld altijd kunnen zien. Ook mag je niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.