Kwantuminternet weer een stapje dichterbij

Een Chinees onderzoeksteam is erin geslaagd om een stuk of honderd fotonen 1400 kilometer de ruimte in te brengen zonder dat de verstrengeling met hun aardse wederhelft verbrak. Dit is een belangrijke stap op weg naar kwantuminternet.

Teleportatie berust op het wonderlijke principe van verstrengeling : wetenschappers kunnen twee fotonen zó aan elkaar koppelen, dat ze zich gedragen als één. Ook als ze zich kilometers van elkaar bevinden.

De kansen van teleportatie zijn fenomenaal. Omdat de communicatie tussen de fotonen geen tijd of ruimte vraagt, kun je op termijn bijvoorbeeld real-time machines aansturen die zich op Mars bevinden, of grote hoeveelheden informatie ‘verplaatsen’ via het niets. Encrypted en wel.

Hier kleven uiteraard nog wel wat uitdagingen aan. Het is bijvoorbeeld moeilijk om de verstrengeling zó sterk te maken dat deze intact blijft terwijl de deeltjes (qubits) van elkaar worden verwijderd. Tot nu toe was de maximaal bereikte afstand honderd kilometer. Dit was echter altijd op aarde, waar veel stoorzenders zijn.

De Chinezen hebben daarom nu qubits naar een satelliet gebracht. Dat ging veel beter: van de miljoen verstrengelde paren, bleven er honderd intact.