Vakevent Prototyping focust op totaal productontwikkelingstraject

De Kortrijk Xpo biedt op 8 en 9 november voor de derde keer plaats aan het jaarlijkse vakevent Prototyping. Het volledige ontwerpproces komt aan bod, van een idee tot en met de realisatie van het effectieve product in kleine series en het businessmodel.

Deelnemers zijn bedrijven en onderzoekscentra die technologieën, materialen, tools en technieken presenteren voor het materialiseren van productconcepten. Op de stands ligt de focus op het tastbaar maken van ideeën en concepten vóór de eigenlijke productie start in grote series, met het productontwikkelingsproces in al zijn fasen en facetten als kapstok.

De bezoeker vindt er slimme oplossingen voor de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Ook is er aandacht voor uiteenlopende onderwerpen als additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools, patenten enzovoort. De beurs onderscheidt zich hierdoor van andere vakbeurzen, die vooral op technologie gericht zijn.

Alles vindt plaats in hal 5, waar gewerkt wordt met ‘open’ uniforme stands en met gratis catering.

Randactiviteiten

  • Materialententoonstelling door Materia: voor wie de nieuwste materialen voor mallen, mock – ups, presentaties, testmodellen en de afwerking of het gehele ontwerp zoekt. Denk aan 3D-printen met bamboe, hout of glas, slimme oplossingen voor snelle mallen, 3D-vormen, CNC-foams, prints en folies, coatings en structuren en gerecycled e kunststof.
  • Prototyping Studio’s: beleving is van groot belang. Daarom vinden er twee ‘Design Challenges’ plaats met studenten ‘Industrieel ontwerpen’ van Howest. In opdracht van een bedrijf moeten de studenten tijdens de beurs ‘live’ iets produceren en krijgen ze daarvoor materialen en machines ter beschikking.
  • Case study seminars: hier draait het om inspirerende verhalen, waarbij de nadruk ligt op alle stappen van een ontwerpproces. Het gaat om aanpak, gebruikte materialen, technieken, drempels die overwonnen werden.. De seminars bezorgen de bezoekers een blik achter de R&D-schermen van bekende en minder bekende bedrijven.
  • Family of the future: België telt heel wat belangrijke spelers in Additive manufacturing. Flam3D is het onafhankelijke platform voor 3D-printing in Vlaanderen. Tijdens Prototyping pakt Flam3D uit met de Belgische première van de ‘demonstrator’ Family of the future.
  • VR in productdesign: bij dit onderdeel zie je hoe VR wordt toegepast in productontwikkeling.

Bezoekersprofiel

De vorige editie van Prototyping sloot af op 2038 professionele bezoekers. Die hadden een hoog en divers profiel: product- / industrial designers, ingenieurs, R&D-managers, inkopers, productieverantwoordelijken, tekenaar s, universiteiten, architecten… Het gaat van innovators tot CEO’s van zowel kleine KMO ‘s als multinationals.
De bezoekers kwamen uit uiteenlopende sectoren, met de nadruk op product design, medical, (machine) construction, electronics, automotive, plastics, mould making, animation, en additive manufacturing.

Facts

Woensdag 8 november 2017 15:00 – 20:00
Donderdag 9 november 2017 10:00 – 18 :00
Kortrijk Xpo – hal 5
Gratis toegang voor professionals mits online voorregistratie op www.prototypingxpo.com