EO

Typen zonder handen (video)

17 juli 2017 om 09:08 uur - Biddinghuizen

Uiteindelijk wil het onderzoeksteam mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren.

Typen zonder handen. Het klinkt onmogelijk, maar je kan het dit jaar al uitproberen op Lowlands. Onderzoekers van de Radboud Universiteit testen daar een techniek waarmee je kan typen op basis van je hersenactiviteit.


De Radboudwetenschappers zijn gespecialiseerd in het maken en optimaliseren van brein-computer-interfaces (BCI's). Het werkt als volgt:


De deelnemer krijgt een EEG-muts op die de hersenactiviteit meet. Vervolgens ziet hij de letters van het alfabet op een computerscherm. Elke letter op het scherm flitst in een specifiek ritme. De deelnemer kijkt naar de letter die hij wil ‘typen' en zijn brein reageert op het flitspatroon. De techniek meet hoe het brein reageert, en selecteert op basis daarvan de bedoelde letter.


"Zo kun je met onze techniek woorden, maar ook hele verhalen typen", vertelt projectleider Ceci Verbaarschot, die haar promotieonderzoek doet aan de Radboud Universiteit. Dat gaat op Lowlands dan ook gebeuren: iedere deelnemer mag een paar zelfgekozen woorden typen. Je ziet de woorden die je voorganger geschreven heeft, en zo kunnen alle deelnemers samen een verhaal schrijven. Of een gedicht. Of complete wartaal..."Lowlands is de meest uitdagende situatie die je kunt verzinnen voor onze techniek", vindt Verbaarschot. "Met alle afleidingen daar, denk aan drukte, hitte, en vermoeidheid, moet onze BCI heel goed werken om toch de relevante hersensignalen uit de ruis te pikken."

 

Kansen

Het basisprincipe van de techniek, is dat het brein heel specifiek reageert op verschillende flitspatronen. Zo'n flitspatroon kun je koppelen aan letters op een computerscherm, maar bijvoorbeeld ook aan lichtknoppen in je huis. Dan kun je dus het licht aan en uit zetten door naar de knop en het onderliggende flitspatroon te kijken. Of je kan in het ziekenhuis op een alarmknop drukken vanuit je bed, zonder te hoeven bewegen.


"Uiteindelijk willen we mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren. Daarom is het belangrijk om deze BCI zo robuust en snel te maken dat patiënten er echt baat bij hebben", aldus Peter Desain, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit en uitvinder van de methode. "We gaan deze wetenschappelijke kennis beschikbaar stellen via het spin-offbedrijf MindAffect. Voor ALS-patiënten is momenteel geen genezing mogelijk, maar we kunnen de laatste fase van hun leven misschien wat minder eenzaam maken doordat ze met onze techniek wel kunnen blijven communiceren met vrienden, familie en medische verzorgers."

 

Gerelateerd nieuws

Mijlpalen in 3D-Printing

Mijlpalen in 3D-printing

Wie had tien jaar geleden gedacht dat je serieus materieel zou kunnen 3D-printen? Inmiddels wordt het gedaan. Onlangs zijn een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel geslaagd voor alle tests.

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Supergoedkope 3D-echo

Supergoedkope 3D-echo

Een plastic dopje waarin her en der gaatjes zijn geprikt. Met deze ogenschijnlijk simpele aanpassing kunnen hoge kwaliteit 3D-echo’s worden gemaakt, voor veel minder geld. Dat blijkt uit onderzoekers aan het Erasmus MC…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »