EO

Typen zonder handen (video)

17 juli 2017 om 09:08 uur - Biddinghuizen

Uiteindelijk wil het onderzoeksteam mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren.

Typen zonder handen. Het klinkt onmogelijk, maar je kan het dit jaar al uitproberen op Lowlands. Onderzoekers van de Radboud Universiteit testen daar een techniek waarmee je kan typen op basis van je hersenactiviteit.


De Radboudwetenschappers zijn gespecialiseerd in het maken en optimaliseren van brein-computer-interfaces (BCI's). Het werkt als volgt:


De deelnemer krijgt een EEG-muts op die de hersenactiviteit meet. Vervolgens ziet hij de letters van het alfabet op een computerscherm. Elke letter op het scherm flitst in een specifiek ritme. De deelnemer kijkt naar de letter die hij wil ‘typen' en zijn brein reageert op het flitspatroon. De techniek meet hoe het brein reageert, en selecteert op basis daarvan de bedoelde letter.


"Zo kun je met onze techniek woorden, maar ook hele verhalen typen", vertelt projectleider Ceci Verbaarschot, die haar promotieonderzoek doet aan de Radboud Universiteit. Dat gaat op Lowlands dan ook gebeuren: iedere deelnemer mag een paar zelfgekozen woorden typen. Je ziet de woorden die je voorganger geschreven heeft, en zo kunnen alle deelnemers samen een verhaal schrijven. Of een gedicht. Of complete wartaal..."Lowlands is de meest uitdagende situatie die je kunt verzinnen voor onze techniek", vindt Verbaarschot. "Met alle afleidingen daar, denk aan drukte, hitte, en vermoeidheid, moet onze BCI heel goed werken om toch de relevante hersensignalen uit de ruis te pikken."

 

Kansen

Het basisprincipe van de techniek, is dat het brein heel specifiek reageert op verschillende flitspatronen. Zo'n flitspatroon kun je koppelen aan letters op een computerscherm, maar bijvoorbeeld ook aan lichtknoppen in je huis. Dan kun je dus het licht aan en uit zetten door naar de knop en het onderliggende flitspatroon te kijken. Of je kan in het ziekenhuis op een alarmknop drukken vanuit je bed, zonder te hoeven bewegen.


"Uiteindelijk willen we mensen met communicatieproblemen een techniek bieden waarmee ze zonder stem of spiergebruik kunnen communiceren. Daarom is het belangrijk om deze BCI zo robuust en snel te maken dat patiënten er echt baat bij hebben", aldus Peter Desain, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit en uitvinder van de methode. "We gaan deze wetenschappelijke kennis beschikbaar stellen via het spin-offbedrijf MindAffect. Voor ALS-patiënten is momenteel geen genezing mogelijk, maar we kunnen de laatste fase van hun leven misschien wat minder eenzaam maken doordat ze met onze techniek wel kunnen blijven communiceren met vrienden, familie en medische verzorgers."

 

Gerelateerd nieuws

robutt

'Robutt' imiteert menselijk zitvlak in duurzaamheidstests voor stoelen (video)

Ford beschikt sinds kort over een robot die specifiek is bedoeld om het zitvlak te simuleren van bestuurders en passagiers die in- en uitstappen. Ingenieurs hebben aan de hand van drukpunten een 'zitpatroon'…

Gevarieerde colleges over veiligheid op Master of Safety Event

Gevarieerde colleges over veiligheid op Master of Safety Event

Op het Master of Safety Event van Pilz op 9 november werd veiligheid van diverse kanten belicht. Niet alleen hoe je tot het ontwerp van een veilige machine komt maar ook de psychologie achter de mens die te maken heeft…

Twee slimme auto’s botsen minder dan één

Twee slimme auto’s botsen minder dan één (video)

Eigenlijk ligt het voor de hand: als je de kennis van meerdere slimme auto’s koppelt, worden ze nóg slimmer. Twee weten immers meer dan één. En dat geldt ook voor auto’s.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Lichtschermen PSENopt slim – Beveiliging voor krappe ruimtes

Pilz breidt zijn aanbod lichtschermen uit met de familie PSENopt slim. Deze lichtschermen zijn met hun smalle formaat...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 november 2017, Evoluon Eindhoven

Constructeursdag 2017

Deze editie staat in het teken van smart industry

23 november 2017, Amersfoort

Toxicologie

Giftige stoffen: van blootstelling tot risicoschatting

23 november 2017, Amersfoort

Opgeruimd denken en dan schrijven voor ingenieurs

Training wordt verzorgd door: PAO Techniek en Management Postbus 5048, 2600 GA Delft Tel: ...

Meer agendapunten »