Japan bouwt gerobotiseerde slafabriek voor export (video)

In Japan slaat het bedrijf Spread binnenkort de eerste paal voor een vergaand gerobotiseerde slaboerderij. Techno Farm Keihanna gaat 30 000 kroppen sla per dag opleveren, met slechts 25 man personeel.

Keihanna is het nieuwe, verbeterde broertje van de Kameoka Plant, die al sinds 2007 dagelijks 21 000 kroppen sla levert met vijftig man personeel. Sinds 2013 maakt deze fabriek winst. De sla is op de Japanse markt te vinden onder de merknaam Vegetus.

Keihanna is niet alleen efficiënter gemaakt qua menskracht en opbrengst, maar ook qua energie- en waterverbruik.

  • De arbeidskosten zijn gehalveerd doordat robots het grootste deel van het werk doen. Alleen zaaien, verpakken, bijstellen wordt nog gedaan door mensen.
  • Het energieverbruik is met dertig procent afgenomen door de ontwikkeling van ledlampen die speciaal geschikt zijn voor het telen van groente.
  • Ook heeft Spread een waterfilter ontwikkeld dat het mogelijk maakt om 98 procent van het water te hergebruiken. Hiermee keldert het waterverbruik van ongeveer tien liter per krop (buiten) naar 0,1 liter.
  • En een nieuwe installatie zorgt voor klimaatoptimalisatie.   

running

kei2

In Japan wil het bedrijf samen met franchisenemers komen tot twintig boerderijen, die samen 500 000 kroppen sla per dag produceren. Dan eet een tiende van de Japanse bevolking Vegetus. Bovendien is Techno Farm Keihanna voorbereid op de export. Spread zoekt hiervoor nog partners wereldwijd.

Zeeuwse glorie

Overigens is Nederland ook geen mietje op het gebied van sla. Het Zeeuwse bedrijf Vivi levert sla die in de verpakking groeit. Deze fungeert zo meteen als broeikas.