‘Reparatie van elektronica moet makkelijker’

Het Europees Parlement eist dat fabrikanten reparatie van hun elektronicaproducten, zoals smartphones en koelkasten makkelijker maken. Branche-organisatie Uneto-VNI is het daarmee eens, maar ziet in de praktijk weinig problemen. Voorzitter Doekle Terpstra: “De bij ons aangesloten reparatiebedrijven kunnen de huidige generatie smartphones of tablets prima repareren. Maar als fabrikanten reparatie nog makkelijker kunnen maken, zijn we daar natuurlijk voorstander van.”

Steeds meer consumenten weten volgens Terpstra de weg naar het reparatiebedrijf te vinden. "Onze reparatiebedrijven hebben een speciale opleiding gevolgd en bieden consumenten een gegarandeerde kwaliteit. Het is dus echt niet nodig om een smartphone of tablet bij het minste of geringste te vervangen."

Vervangende onderdelen

Het Europees Parlement wil ook dat fabrikanten vervangende onderdelen ruimer beschikbaar stellen. Terpstra: "Dat is goed nieuws voor de consument én voor onze leden. Consumenten die een smartphone of tablet willen laten repareren, moeten verzekerd zijn van een snelle service."

Als consumenten een apparaat toch afdanken, kunnen ze dat inleveren bij de winkel waar het is aangekocht of in de milieustraat van de gemeente. "Elektronica is steeds beter recyclebaar", aldus Terpstra. "Veel componenten, waaronder schaarse metalen kunnen worden hergebruikt. Zo belasten we het milieu zo min mogelijk."

Reparatie is volgens Terpstra niet in alle gevallen het beste voor het milieu. "Wasmachines en vriezers kun je het beste na acht jaar vervangen. Nieuwe apparaten zijn veel energiezuiniger. Je verdient de investering al in een paar jaar terug."