EO

Roboteam Twente maakt gewaagde keuzes

10 juli 2017 om 12:00 uur - Enschede

Nog geen jaar geleden begon het Roboteam Twente met slechts een idee en de ambitie voor een nieuw avontuur. Nu presenteert het team de robots die later deze maand gaan meestrijden op het WK robotvoetbal.


Onlangs slaagde Roboteam Twente er in zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Nagoya (Japan). Een bijzondere prestatie gegeven het feit dat het team slechts een jaar bezig is en met een lege ontwerptafel begon. In een razend tempo werd een team gebouwd waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, werd financiering binnengehaald en werd bovendien een robotvoetbalteam ontwikkeld dat zich mag gaan meten met de wereldtop. Binnenkort reist het Roboteam af naar Japan en zullen zij strijden tegen robotvoetbalteams van over de hele wereld. 

roboteam 

 

Gewaagde keuzes

In zowel de hardware als de software heeft het team op diverse vlakken een andere aanpak gekozen dan de al langer bestaande teams. Letterlijk elk detail is onderwerp van urenlang onderzoek geweest. Denk daarbij aan het dribbelsysteem, schietsysteem, en de elektronische aansturing.

Zo zijn de wielen helemaal zelf ontwikkeld, met specifieke eigenschappen voor extra grip en een lagere rolwrijving. Ze staan ook meer naar voren gericht dan gebruikelijk, wat zorgt voor een hogere acceleratie voorwaarts.  

 

Kunstmatige intelligentie

Een ander belangrijk onderdeel is de software, de kunstmatige intelligentie van het voetbalteam. Ook op dit vlak heeft het team zich onderscheiden van de andere teams door gebruik te maken van zogeheten behavior trees. Dat is een grafische methode om de beslissingsstructuur te programmeren. Hiermee wordt het mogelijk voor niet-programmeurs robotvoetbaltactieken te implementeren in de robot.

Ook gebruikt RoboteamTwente ROS, een aansturingssysteem voor robotica dat zijn opmars aan het maken is naar het bedrijfsleven. Met behulp van heatmaps wordt in kaart gebracht waar op het veld vrije posities zijn, zodat de computer langs de zijlijn kan bepalen waar de robots ze het beste heen kunnen rijden.

 

Ultieme praktijktest

Tijdens het WK wordt voor het team duidelijk of de innovaties succesvol genoeg zijn in de strijd tegen andere topteams. Vanaf 25 juli zal het team uitgebreid verslag doen van de verrichtingen en ook zijn de wedstrijden live te volgen via de site en de Facebook-pagina van Roboteam Twente.

 

Gerelateerd nieuws

Klein pompje voor fijnstofapp

Fraunhofer ontwikkelt mini-pompje voor fijnstofapp

Het Fraunhofer Institut heeft een micro diafragma pomp ontwikkeld die snel een ‘grote’ hoeveelheid lucht kan aanzuigen om met een smartphone te meten hoeveel fijnstof deze bevat.

Veel feestelijke elektronica op succesvolle Maker Faire (video)

Veel feestelijke elektronica op succesvolle Maker Faire (video)

Robots, robots, 3D printers, robots… Het was een elektronische bedoening, vorig weekend op de Eindhovense Maker Faire. Het zal de aard van de gaststad wel zijn. De lange arm van Philips. Want als je in Eindhoven iets…

Juniorkarts als studieobject bij praktische technologie en bètavakken

Juniorkarts als studieobject bij praktische technologie en bètavakken

Hoe je techniek leuk en begrijpelijk kunt maken voor kinderen? Door het onderwijs te koppelen aan dingen die hun aanspreken. Zoals bijvoorbeeld… karten.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

27 september 2017, Veldhoven, Koningshof

Kunststoffen 2017

Meer agendapunten »