Onderzoek magneetveldzone in milieueffectrapport bij aanpassen hoogspanningsnet

Welk onderzoek naar de magneetveldzone rond een nieuwe hoogspanningsver-binding is nodig? De Commissie MER heeft hierover een advies uitgebracht aan de minister van Economische Zaken en een factsheet opgesteld.

Nederland werkt aan de transitie naar duurzame energie. De productie van stroom uit wind en zon en de schommelingen in het aanbod ervan vragen om aanpassingen aan het hoogspanningsnet. Die aanpassingen worden in de komende jaren voorbereid en uitgevoerd.

Vanwege deze aanpassingen en de zorg bij omwonenden over de mogelijke gezond-heidseffecten van hoogspanningsverbindingen heeft de minister van Economische zaken de Commissie gevraagd aan te geven welke informatie over magneetvelden en gezondheid in een milieueffectrapport over het aanleggen of aanpassen van een hoog-spanningsverbinding aan de orde moet komen.

Advies

Het advies en de factsheet geven een overzicht van de achtergronden en methoden om de magneetveldzone rond een hoogspanningsverbinding te bepalen. Vragen die over de zone in een milieueffectrapport beantwoord moeten worden zijn bijvoorbeeld:

  • Zijn er knelpunten langs de verbinding, zoals woningen of scholen die binnen de zone liggen?
  • Hoe groot is ieder knelpunt en gaat het om gerealiseerde of geplande bestemmin-gen?
  • Zijn de knelpunten op te lossen? Anders gezegd: zijn maatregelen denkbaar om deze gevoelige bestemmingen in de magneetveldzone te voorkomen of het aantal te beperken door een ander ontwerp en/of andere ligging van de verbinding?

De commissie constateert dat er een zwakke statistische relatie bestaat tussen magneetvelden van bovengrondse hoogspanningslijnen en het ontstaan van leukemie bij kinderen, maar dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld. Vanwege de maatschappelijke onrust concludeert de commissie dat de magneetveldzone rond hoogspanningslijnen vóór wijziging of uitbreiding van het hoogspanningsnet moet worden beschreven in een milieu-effectrapportage

Met het advies en de factsheet wil de commissie een bijdrage leveren aan de uniforme beoordeling van de effecten van nieuwe hoogspanningsverbindingen.

Download hier de factsheet en het advies van de commissie.

De onafhankelijke Commissie MER is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieu-effectrapporten en -studies. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen.

http://www.commissiemer.nl/.