EO

… en nu kunnen ze ook al schilderen!

04 juli 2017 om 13:09 uur - Charleston (VS)

Niets menselijks is de robot meer vreemd. Hij kan samenwerken zonder zijn buurman te verwonden, muziek maken en componeren, en nu kan hij ook al schilderen en nieuwe kunststromingen in het leven roepen.


Dat de robot een aanzienlijk deel van ons dagelijks werk kan overnemen, is al langer duidelijk. Maar de laatste tijd blijkt de machine ook creatief te kunnen zijn. Kunst, het domein wat door de ontwikkelde mens vaak wordt aangeduid als de meetlat van onze beschaving, is dus niet meer exclusief aan ‘ons' voorbehouden. Ook een robot kan zo worden geprogrammeerd dat hij creatief ‘denkt'.


Eigenlijk is het niet raar. Creativiteit klinkt heel feestelijk, maar feitelijk is het niet meer dan het op nieuwe manieren combineren van bestaande informatie. En dat kan een robot ook.


De schilderende robot beschikt over een database met 81000 voorbeelden van schilderijen en tekeningen, alsmede ‘stijlinformatie'. Hij kan het kubisme van de rococo onderscheiden. Deze feitelijke informatie zit in één neuraal netwerk. De ontwikkelaars hebben hem echter voorzien van twee neurale netwerken. Het tweede netwerk maakt nieuwe afbeeldingen en toont die aan de eerste, die ze beoordeelt. Het tweede netwerk verwerkt het commentaar, toont de verbeterde afbeelding opnieuw en krijgt weer commentaar, net zo lang tot een vernieuwend schilderij is geproduceerd.


Het slimste is dat de robot zo is geprogrammeerd dat zijn vernieuwingen acceptabel zijn voor de mens. "Nieuw, maar niet té nieuw", zegt kunsthistorica Marian Mazzone van het College of Charleston in South Carolina, die samen met onderzoekers van de Rutgers University in New Jersey en Facebooks Artificial Inteligence lab in California aan het systeem werkte. Ahmed Elgammal van Rutgers University: "Het moet opvallend zijn en vernieuwend, maar ook prettig voor het oog." Dit geheim van de smid hebben de ontwikkelaars voor elkaar gekregen door een wijziging aan te brengen in het generative adversarial network (GAN) algoritme, dat de twee neurale netwerken met elkaar verbindt.

 

Gerelateerd nieuws

Waarom balletjes op een hete plaat piepen en springen

Waarom balletjes op een hete plaat piepen en springen (video)

Waterdruppels zweven in een hete pan vanwege het zogenoemde Leidenfrost-effect. Nu hebben natuurkundigen van Amolf en Universiteit Leiden een variatie ontdekt: het Elastische Leidenfrost-effect. Het verklaart waarom…

Robots bezorgen pizza in Londen (video)

Robots bezorgen pizza in Londen (video)

Bezorgservice Just Eat gebruikt in Londen sinds een half jaar robots om het eten rond te brengen. De Londenaren kijken op noch om.

Voetbalrobots TU Eindhoven gaan voor tiende WK-finale op rij

Voetbalrobots TU Eindhoven gaan voor tiende WK-finale op rij (video)

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven verdedigt van 27 tot 30 juli zijn wereldtitel op de RoboCup 2017 in Nagoya, Japan. Als Tech United de finale haalt, dan is dat voor de tiende keer op rij. Bij winst pakken de…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Verminder de veerhoogte met 50%

Smalley-golfveren bieden de mogelijkheid ruimte te besparen bij de vervanging van schroefveren.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

15 augustus 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz

23 augustus 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

5 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz

Meer agendapunten »