EO

… en nu kunnen ze ook al schilderen!

04 juli 2017 om 13:09 uur - Charleston (VS)

Niets menselijks is de robot meer vreemd. Hij kan samenwerken zonder zijn buurman te verwonden, muziek maken en componeren, en nu kan hij ook al schilderen en nieuwe kunststromingen in het leven roepen.


Dat de robot een aanzienlijk deel van ons dagelijks werk kan overnemen, is al langer duidelijk. Maar de laatste tijd blijkt de machine ook creatief te kunnen zijn. Kunst, het domein wat door de ontwikkelde mens vaak wordt aangeduid als de meetlat van onze beschaving, is dus niet meer exclusief aan ‘ons' voorbehouden. Ook een robot kan zo worden geprogrammeerd dat hij creatief ‘denkt'.


Eigenlijk is het niet raar. Creativiteit klinkt heel feestelijk, maar feitelijk is het niet meer dan het op nieuwe manieren combineren van bestaande informatie. En dat kan een robot ook.


De schilderende robot beschikt over een database met 81000 voorbeelden van schilderijen en tekeningen, alsmede ‘stijlinformatie'. Hij kan het kubisme van de rococo onderscheiden. Deze feitelijke informatie zit in één neuraal netwerk. De ontwikkelaars hebben hem echter voorzien van twee neurale netwerken. Het tweede netwerk maakt nieuwe afbeeldingen en toont die aan de eerste, die ze beoordeelt. Het tweede netwerk verwerkt het commentaar, toont de verbeterde afbeelding opnieuw en krijgt weer commentaar, net zo lang tot een vernieuwend schilderij is geproduceerd.


Het slimste is dat de robot zo is geprogrammeerd dat zijn vernieuwingen acceptabel zijn voor de mens. "Nieuw, maar niet té nieuw", zegt kunsthistorica Marian Mazzone van het College of Charleston in South Carolina, die samen met onderzoekers van de Rutgers University in New Jersey en Facebooks Artificial Inteligence lab in California aan het systeem werkte. Ahmed Elgammal van Rutgers University: "Het moet opvallend zijn en vernieuwend, maar ook prettig voor het oog." Dit geheim van de smid hebben de ontwikkelaars voor elkaar gekregen door een wijziging aan te brengen in het generative adversarial network (GAN) algoritme, dat de twee neurale netwerken met elkaar verbindt.

 

Gerelateerd nieuws

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Frencken’s Future wint Eindhovense First Lego League

Frencken’s Future wint Eindhovense First Lego League

Het team Frencken’s Future heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs gewonnen tijdens de First Lego League in Eindhoven. Het team bestaat uit vijf enthousiaste jongens; Mick, Noah, Bas, Simon en Deniz. Zij zijn kinderen…

 Eindhoven start ’s werelds eerste proef met afvangen van fijnstof in openbare ruimte

Fijnstof afvangen in de openbare ruimte

In de binnenstad van Eindhoven vindt de komende drie maanden een proef plaats waarbij via parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt en schone lucht de stad in wordt geblazen. Nooit eerder…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »